ECONOMICA.NET: Șeful Lukoil vine în România, în vizită la Băsescu

| 15 mai, 2013

Vizita magnatului rus poate fi urmată de un anunț privind viitorul companiei în România, potrivit surselor Economica.net.

Vagit Alekperov, preşedintele grupului petrolier rusesc Lukoil, face astăzi o vizită în România. Potrivit unor surse apropiate situaţiei, vizita lui Alekperov ar putea avea legătură cu două potenţiale decizii: fuziunea dintre Lukoil România SRL, compania care operează reţeaua de benzinării Lukoil din România, cu Petrotel Lukoil, compania care operează rafinăria Petrotel din Ploieşti, sau chiar oprirea activităţii rafinăriei Petrotel.

Vizita preşedintelui Lukoil în România era avută în vedere la Moscova de câteva luni, dar nu se cunoştea data. Programul public al preşedintelui Băsescu pentru ziua de azi include o întrevedere cu Alekperov, la ora 13.00. Şeful Lukoil ar putea avea şi o întrevedere cu premierul Victor Ponta. Rusul va merge la Cotroceni imediat ce va coborî din avion.

Afacerea Lukoil nu a mers niciodata prea bine în România. De 12 ani, rafinăria Petrotel, a treia din România din punct de vedere al capacităţii, după Petromidia şi Petrobrazi, este pe pierdere. În 2011, minusul a fost de aproape 400 de milioane de lei. Nici pe partea de retail ruşii nu o duc prea bine.

Lukoil România SRL, compania care administrează reţeaua de peste 300 de staţii este şi ea pe pierdere, cu un rezultat negativ de 115 milioane de lei în 2011.

Afacerile Lukoil sunt sub presiune pe ambele segmente. Marjele mici de rafinare nu permit rezultate bune pe acest segment-este o caracteristică a industriei, în ultimii ani toate rafinăriile din România au mers pe pierdere.

Pe de cealaltă parte, la pompă, Lukoil resimte presiunea pusă pe preţuri de Petrom, liderul pieţei, care are avantajul de a fi o companie petrolieră integrată în România.

Lukoil este prezentă pe piaţa românească din anul 2000.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ