Economica.net: H&M a ajuns la o reţea de peste de 20 de fabrici în România

| 16 sep, 2013

Grupul H&M şi-a marcat teritoriul în României printr-o reţea de peste 20 de fabrici de textile ce produc pentru gigantul suedez. Fabricile au afaceri cumulate de 113 milioane de euro. Cel mai mare furnizor al suedezilor este compania fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Sorina Plăcintă.

Cu mult înainte ca românii să îşi poate achiziţiona haine din  magazine H&M chiar de la ei din ţară, suedezii şi-au făcut simţită prezenţa în economia autohtonă prin contractele pe care le au încheiat cu mai multe companii de textile din România. Mii de români lucrează indirect pentru "industria H&M", numărul fabricilor româneşti implicate ajungând la peste 20, potrivit informaţiilor H&M România, scrie Economica.net.

Afacerile cumulate ale acestor companii depăşeşte 500 de milioane de lei. Unele dintre ele fac anumite părţi din articolele H&M, în timp ce altele au ajuns deja la performanţa unei producţii integrate-exceptând tiparele, hainele sunt realizate în totalitate de ei.

“Noi am lucrat iniţial în sistem de lohn pentru H&M. În urmă cu trei ani însă, ne-au atras atenţia că nu vom putea rezista dacă lucrăm numai în acest fel. Aşa că am trecut la producţie integrată. Acest lucru înseamnă că noi realizăm produsul în totalitate, cu materialele cumpărate de noi. Facem inclusiv pregătirea tehnică după desenele pe care le trimit ei”, declara pentru ECONOMICA.NET, Iuliana Dinoiu, directorul fabricii Romaniţa SA din Caracal, care lucrează pentru suedezi din 2005.

Sorina Plăcintă, cel mai mare furnizor H&M

În funcţie de cifra de afaceri aferentă anului 2012, cea mai mare companie din industria textilă care produce pentru H&M este Artifex Focşani, parte din grupul cu capital româno -suedez Sorste, din care face parte o altă companie ce produce pentu H&M, Sorste SA. Atât  Artifex SRL cât şi Sorste SA sunt legate  de numele fost ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL, Sorina Plăcintă. Firma de produse textile Artifex este controlată de compania elvețiană Akris, care deține 99% dintre acțiuni, în timp ce Sorste SA are ca acţionar, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe Bucuraş (Plăcintă) Sorina Luminiţa cu  99,89% dintre acţiuni.

Artifex a raportat anul trecut afaceri nete de 119 milioane de lei (în jur de 26,6 milioane de euro) cu 34% mai mult faţă de anul anterior şi un profit net de 1,9 milioane de lei (în jur 422.000 de euro), în timp ce afacerile Sorste SA se ridică la 27,5 milioane de lei (6,1 milioane de euro).

Afacere de familie de sute de milioane

Al doilea cel mai mare furnizor din România al celor de la H&M este Pandora Prod, care are două fabrici de producţie la Focşani şi Tecuci, ambele lucrând pentru gigantul suedez. Compania cu o istorie de aproximativ  20 de ani este deţinută de familia  Simiz, una dintre cele mai prospere din judeţul Vrancea şi a raportat în 2012 afaceri în valoare de peste 103,4 milioane de lei, cu 11,8% peste nivelul din 2011. Compania, care face şi export de tehnologie (proiectarea hainelor) este profitabilă, atingând anul trecut un plus net de 10% cifra de afaceri.

Englezii fac afaceri cu H&M în România

Time International Trading, firma unei familii de britanici rămaşi de două generaţii în România, în judeţul Teleorman, este al treilea cel mai mare furnizor H&M în funcţie de cifra de afaceri. Englezul Christopher Raymond Long a venit în Alexandria în 1996, la firma tatălui său şi de atunci a dezvoltat, pas cu pas compania. Time International este unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, cu 1200 de salariaţi anul trecut, şi a raportat o cifră de afaceri de 99,8 milioane de lei, cu 18,6% peste nivelul anului anterior. Profitul companiei este de 13%.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ