ECONOMICA.NET Roşia Montana trece în curtea lui Şova

| 29 mai, 2013

Guvernul a înfiinţat societatea “Minvest Roşia Montană” SA, compania care se va ocupa exclusiv de exploatarea aurului de la Roşia Montană. Compania este în subordinea ministrului delegat pentru mari proiecte, Dan Şova de la PSD, scrie ECONOMICA.NET.

Hotărârea prin care Guvernul a înfiinţat firma “Minvest Roşia Montană”, prin reorganizarea companiei Minvest a apărut în Monitorul Oficial de astăzi. Noua societate preia practic participaţia statului român la compania mixtă Roşia Montană Gold Corporation SA (RMGC), compania care ar urma să exploateze zăcământul de aur de la Roşia Montană. Până acum, statul era reprezentat în RMGC SA prin compania Minvest Deva. Cota statului în proiect este de 19,3%.

Odată cu noul act normativ, proiectul aurifer de la Roşia Montană intră în ograda PSD. Dacă Minvest era o companie aflată în subordinea Ministerului Economiei, condus de liberalul Varujan Vosganian, noua companie intră, explicit, în administrarea Departamentului pentru Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de ministrul delegat Dan Şova.

Proiectul Roşia Montană a început în 1997, însă în 16 ani nu a evoluat prea mult. Deţinătorul licenţei de exploatare, compania canadiană Gabriel Resources, a făcut toate diligenţele necesare pentru a putea începe exploatarea resurselor însă îi mai trebuie avizul de mediu, procedură care s-a blocat de ani de zile.

La Roşia Montană există rezerve estimate de circa 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint. Investiţiile pe care RMGC este pregătită să le deruleze sunt de 2 miliarde de euro, doar într-o primă fază. De asemenea, se estimează crearea a 2.500 de locuri de munca.

RMGC este reprezentată în România de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Petersen (NNDKP),   firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Diculescu-Şova, este senior partener.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 iun, 2013
Calin
Sa dea un raspuns in curand
ar cam fi cazul sa dea un raspuns legat de proiectul de la Rosia Montana, oamenii de acolo au si votat la un referendum pentru pornirea acestui proiect, insa pana acum Guvernul i-a ignorat. sper ca actiunea asta inseamna ca le vor da oamenilor un raspuns in curand!
30 mai, 2013
Sorina
De acord
sunt de acord cu aceasta divizare daca va fi urmata rapid de o decizie care sa porneasca odata acest proiect. zona aceea are prea mare nevoie de investitii si orice amanare in plus nu aduce nimic bun

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ