Efectul NEAȘTEPTAT al zahărului asupra MEMORIEI

| 14 iul, 2014

Cu toţii ştim că zahărul nu este sănătos, însă oamenii de ştiinţă au descoperit câteva motive în plus pentru a limita consumul lui. Află care sunt acestea.

Cercetătorii de la Charité Univeristy Medical Centre din Berlin susţin că zahărul şi carbohidraţii afectează structura şi buna funcţionare a creierului, dăunează memoriei şi este strâns legat de creşterea riscului de demenţă. În plus, el contribuie la depunerea kilogramelor în plus şi predispune la depresie, potrivit dailymail.co.uk.

Până acum se ştia că unul dintre efectele negative ale zahărului este contribuţia pe care o are în dezvoltarea obezităţii. Însă studiile recente demonstrează că zahărul are mult mai multe efecte negative. Acestea s-au bazat pe altele anterioare, care au arătat că diabetul este asociat cu un risc mărit de demenţă şi cu micşorarea hipocampusului, acea parte a creierului care răspunde de memorie, informează Scientific American.


CITEȘTE ȘI: Îl consumi mai mult decât crezi! Care este cel mai DĂUNĂTOR ingredient din dietă

 

De data aceasta, oamenii de ştiinţă au dorit să afle ce efect are glucoza asupra memoriei în cazul persoanelor care nu suferă de diabet. În urma experimentelor realizate au arătat că nivel glucozei mare este asociat cu o memorie de slabă calitate şi cu micşorarea hipocampusului, chiar şi în cazul persoanelor care nu suferă de diabet. Concluziile acestea nu sunt definitive, deoarece este nevoie de mult mai multe studii în acest domeniu, luând în calcul şi alţi factori, precum dieta şi stilul de viaţă.

 

Oricum ar fi, experţii recomandă reducerea consumului de zahăr. Public Health England spune că femeile nu ar trebui să consumne mai mult de 5-6 linguriţe de zahăr pe zi şi bărbaţii nu mai mult de 7-8 linguriţe de zahăr pe zi. În prezent, cantitatea dezahăr consumată o depășește pe cea recomandată. De exemplu, britanicii consumă în medie 15 linguriţe de zahăr zilnic. Cu ceva timp în urmă, medicii şi autorităţile medicale îi cereau guvernului să oblige fabricanţii de alimente să micşoreze cantităţile de zahăr din produsele lor, să le eticheteze corect pentru a se ști cât zahăr conţine respectivul produs şi să impună taxe pentru băuturile carbogazoase.

Probabil una dintre cele mai mari probleme legate de consumul de zahăr este zahărul ascuns din sucurile aşa-zis naturale, din iaurturi, semipreparate şi altele. Deşi la prima vedere sucurile de fructe par sănătoase, nutriţioniştii le recomandă părinţilor evitarea lor din alimentaţia copiilor, deoarece acestea au avut o contribuţie considerabilă la creşterea ratei de obezitate, a diabetului de tip 2 şi a bolilor cardiovasculare.

Potrivit statisticilor recente, mai bine de 280.000 de britanici sunt diagnosticaţi cu diabet în fiecare an. Aproximativ 738 de persoane sunt diagnosticate cu diabet de tip 2 (cel asociat cu obezitatea) şi 30 cu diabet de tip 1 (cel care nu este asociat cu greutatea). Aceste date sunt motivul pentru care bolile derivate din consumul de zahăr devin o problemă de sănătate publică.

 

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ