Elena Udrea, audiată la Curtea de Apel în dosarul campaniei de referendum din 2009: "Beneficiarul a fost poporul român"

| 22 sep, 09:27

Elena Udrea este prezentă marţi la Curtea de Apel Bucureşti unde va fi audiată în dosarul campaniei pentru referendum din 2009 în care este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani.

DNA i-a trimis în judecată, în iulie 2017, pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

"Acuzaţia este că s-au plătit niste panouri cu mesajul "Vino şi tu la referendum" cu banii unor companii private. Banii nu sunt pretinşi şi primiţi, cineva spune că a solicitat firmelor să facă această sponsorizare în campanie, dar spune că ar fi solicitat aceste plăţi pentru panouri respective la indicaţia mea.

Este foarte interesant de identificat pentru că la o infracţiune trebuie să existe şi un beneficiar, cine a fost beneficiarul acestor mesaje afișate pe panourile respective. În cazul referendumului, [beneficiarul a fost] poporul român, care a fost scos. Este o întrebare interesantă că dacă vorbim de o camapnie electorală poţi să spui că a fost candidatul beneficiarul, dar aici vorbim de refendumul din 2009 prin care s-a cerut romanilor sa voteze pentru 300 de parlamentari", a declarat Elena Udrea, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte). În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Citeşte şi Elena Udrea, după anunţul privind candidatura lui Traian Băsescu la Primăria Capitalei: Se face din nou politică în România!

Procurorii susţin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", arată DNA.

Elena Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la ICCJ.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ