Eugen Nicolaescu: Pachetul de servicii medicale ar trebui să fie gata în toamnă

| 27 mai, 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni că pachetul de servicii medicale ar trebui să fie gata în această toamnă. Acesta speră ca până la sfârşitul verii să aibă o propunere pe care să o supună dezbaterii publice.

"Pachetul de servicii medicale în sănătate ar trebui să fie gata în toamna aceasta. Noi sperăm ca până la sfârşitul verii să putem avea o propunere pe care să o supunem dezbaterii publice şi după cum va merge dezbaterea publică, mai repede sau mai încet, mai dezvoltată sau mai puţin dezvoltată, şi pachetul va fi gata mai repede. Undeva în această toamnă noi ne-am propus să avem pachetul gata", a susţinut Nicolăescu. 

În ceea ce priveşte includerea prevenţiei în pachetul de servicii, el a spus că este o problemă pe care o discută în acest moment. 

"Este în funcţie şi de cum va fi pachetul - mai mare sau mai mic şi în funcţie de bugetul pe care îl vom avea alocat pentru pachet. Dacă va fi loc, ar trebui să intre câteva aspecte de prevenţie în pachetul de bază, dacă nu, ar trebui să punem toate serviciile pe care le anticipăm pentru prevenţia în sănătate în programele naţionale de sănătate care să exceadă pachetului de bază", a mai explicat ministrul Eugen Nicolăescu. 

El a mai adăugat că prevenţia în sănătate "este ceea ce noi numim partea prin care încercăm să prevenim, să îi convingem pe oameni că toţi purtăm o anume responsabilitate pentru starea noastră de sănătate, dar statul, prin Ministerul Sănătăţii şi prin celelalte structuri care le are, trebuie să vină să sprijine un asemenea proces".

Nicolăescu a mai explicat că este mult mai ieftin să previi decât să tratezi, iar când se fac programe de prevenţie pe mulţi ani, atunci foarte multe dintre riscurile şi din patologiile cu care se confruntă populaţia pot fi, în cele mai importante situaţii, eliminate, astfel că va creşte nivelul de sănătate al populaţiei. 

"Este o prioritate pe care PNL şi-o asumă şi pe care o transmitem mai departe USL astfel încât ea să fie transpusă într-o politică publică a Guvernului într-un ritm mai rapid mai rapid decât în patru ani aşa cum prevede programul de guvernare. Avem ca alternative două variante pe care să le avem în vedere: ori o parte din prevenţie să facă parte din viitorul pachet de bază de servicii medicale, ori să fie cuprinsă prevenţia în continuare aşa cum este astăzi în programele naţionale de sănătate. Este o decizie pe care va trebuie să o luăm în USL şi la nivelul Guvernului atunci când vom avea şi pachetul de servicii medicale de bază finalizat", a susţinut ministrul Sănătăţii. 

Pe de altă parte, el a mai spus că va trebui să sprijine şi eforturile Parlamentului, care a cerut să se dea mai multă atenţie prevenţiei în sănătate.

Liberalii au adoptat luni în Delegaţia Permanentă o Rezoluţie privind politica de prevenţie în domeniul sănătăţii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ