Eugen Teodorovici: Obiectivul României este să aibă o rată de absorbție de 80% la sfârșitul lui 2015

| 19 mar, 2014

Ministrul român al fondurilor europene, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, în cadrul unui schimb de opinii la care a participat în Comisia pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European, că obiectivul său este ca România să aibă în 2015, la sfârșitul perioadei în care pot fi absorbiți banii europeni alocați în perioada de programare 2007-2013, o rată de absorbție de 80%.

Întrebat care va fi această rată de absorbție la finalul celor doi ani pe care România îi mai are pentru a cheltui banii din precedenta perioadă de programare, Eugen Teodorovici a spus că obiectivul său este de 80%.

"Ca ministru am obligația să lupt pentru absorbția tuturor banilor UE. Dată fiind experiența ultimilor ani, știu însă că există riscuri să nu absorbim toți bani. De aceea trebuie să găsim soluții pentru a evita riscul de a pierde bani prin dezangajare", a spus Teodorovici.

El a precizat că riscul de a pierde bani prin dezangajare va fi mai pronunțat în în 2015. "Pentru acest an suma este 2,8 miliarde de euro și o vom absorbi, pentru că anul trecut am avut 3,5 de miliarde de euro, și nu există riscul dezangajării de fonduri. Riscul cel mai mare este pentru anul viitor", a spus ministrul fondurilor europene.

Ministrul român a primit întrebări în special din partea eurodeputaților români, și în primul rând a celor de la PDL, care l-au întrebat pe Eugen Teodorovici despre master-planurile de transport, energie și agricultură, posibila simplificare a condițiilor de audit sau modernizarea achizițiilor publice, creșterea capacității administrative și instituționale sau efectul amânării reformei administrative a României.

"Aceste documente sectoriale sunt elaborate de ministerele de resort. Aprobarea Acordului de parteneriat nu este condiționată de aprobarea acestor documente, care sunt într-o fază foarte avansată", a răspuns Teodorovici unei întrebări din partea eurodeputatului PDL Marian-Jean Marinescu legate de stadiul realizării master plan-urilor în cele trei domenii.

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru l-a întrebat pe ministrul Teodorovici despre creșterea capacității administrative a României, aspect în privința căruia oficialul guvernamental a precizat că s-a lucrat foarte mult dar mai este încă mult de făcut. "Am încercat în această perioadă să schimbăm modul în care funcționarul public gândea, în ideea să nu-i fie teamă de ceea ce face zi de zi la locul de muncă, să ia decizii și să și le asume", a precizat ministrul fondurilor europene.

În ceea ce privește amânarea regionalizării, ministrul a spus că își dorește ca aceasta să aibă loc cât mai repede, precizând că în noua perioadă de programare va avea loc o descentralizare semnificativă a alocării fondurilor. "Mergem și noi pe o mare alocare către regiuni. Aproximativ 40% din fondurile europene se vor duce în sistem descentralizat către regiuni, deci un procent foarte mare. De asemenea, ne dorim ca această regionalizare să se întâmple cât mai devreme, pentru că va fi utilă întregii țări", a afirmat ministrul în comisia REGI.

Întrebat la finalul schimbului de opinii cu eurodeputații care a fost principalul mesaj pe care a dorit să-l transmită în PE, Teodorovici a răspuns că a dorit să convingă "că România știe foarte bine ce are de făcut, că poate să trimită CE documente de calitate, mai ales în ceea ce privește sistemul de implementare, că România a dovedit, așa cum a făcut-o și anul trecut, că poate să aibă această abordare pragmatică de care mulți se îndoiau în anii trecuți".

El a adăugat că este convins că "inclusiv cei de la PE și cei de la Comisie ușor ușor își schimbă părerea despre România, în sensul că au în fața lor un partener de încredere și care își respectă promisiunile", exprimându-și regretul că astfel de întâlniri nu au avut loc și în trecut.

În ceea ce privește îndeplinirea obiectivului de absorbție de 80%, despre care le-a vorbit parlamentarilor europeni, Teodorovici a spus că "nu va fi ușor, dar nu este imposibil".

"Dacă anul trecut am făcut 19% într-un singur an, putem să facem la fel asta anul ăsta și anul viitor și să ajungem la acel nivel de 80%", a completat ministrul.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ