Eurobarometru: 60% dintre românii care votează au încredere în Guvernul Ponta

| 24 iul, 2013

Ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaţiei, deci cam 60% din cei care votează, ceea ce reprezintă de trei ori mai mult decât indicele de încredere în Guvernul Boc, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Nu ştiu dacă trebuie să vă felicit, indiferent de cum se prezintă lucrurile în presă, într-o parte sau în alta: ultimul Eurobarometru arată o încredere în Guvern de 30% din totalul populaţiei, deci cam 60% din cei care votează. Ştiu că e ruşinos să mă compar cu guvernele anterioare, dar Guvernul Boc avea 10% încredere. În noiembrie aveam 20%, la începutul anului - 26, acum 30%, deci, există un sprijin important şi un trend pozitiv, depinde la ce televiziune vă uitaţi, că puteţi vedea «şocant, groaznic, cumplit». E cumplit, că avem de trei ori mai multă încredere decât Guvernul Boc, însă sunt multe alte lucruri pe care trebuie să le facem în continuare", a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.

Peste două treimi (69%) din români nu au încredere în Guvern, în timp ce pentru Parlament nivelul de neîncredere este de 75%, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în luna mai şi dat publicităţii marţi.

De asemenea, 26% din români afirmă că au încredere în Guvern şi doar 16% au încredere în Parlamentul de la Bucureşti. La nivelul UE, 71% din cetăţenii europeni declară că nu au încredere în guvernele din ţările lor şi 66% şi-au exprimat neîncrederea cu privire la parlamentele naţionale.

Românii au ceva mai multă încredere în Uniunea Europeană decât media înregistrată în celelalte state membre. Astfel, 45% au declarat, potrivit sondajului, că au încredere în UE, iar 43% afirmă că nu au încredere. Pe de altă parte, rata de încredere în UE în rândul cetăţenilor din celelalte 27 de state membre (inclusiv Croaţia) este de numai 31%, circa 60% din cetăţenii europeni din aceste ţări exprimându-şi deschis neîncrederea în organismul de la Bruxelles.

Nivelul de neîncredere în UE a crescut cu 2% în România faţă de toamna anului trecut şi cu 3% în restul ţărilor membre.

Pe de altă parte, 47% din români consideră că Guvernul este instituţia care trebuie să ia măsurile de reducere a efectelor crizei economice şi financiare, faţă de media de numai 21% înregistrată în celelalte ţări membre cu privire la aşteptările faţă de măsurile guvernelor naţionale.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 1.083 de persoane din România, în perioada 11-21 mai, eşantionul din restul ţărilor UE fiind de 26.605 persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ