Fără șoferi analfabeți. Se vrea interzisă obținerea permisului auto pentru cei care nu au măcar patru clase

| 18 mai, 2014

Românii care nu ştiu să scrie şi să citească ar trebui să-şi ia gândul de la permisul de conducere. O spun mai mulţi parlamentari social-democraţi care au iniţiat o propunere legislativă în acest sens. Proiectul vine după ce, în urmă cu câteva luni, senatorii au respins noul Cod Rutier care sancţiona drastic neregulile comise pe şosea.

Un şofer din judeţul Argeş a devenit celebru când le-a arătat poliţiştilor că, deşi are permis de conducere care-i atestă profesionalismul, nu ştie să lege două litere. Este unul din cei peste 3.000 de şoferi depistaţi, în Piteşti, în 2008, de procurorii anticorupţie că au obţinut fraudulor carnetul de conducere.

Dan Stan îşi câştigă pâinea din taximetrie de 15 ani.

Zilnic întâlneşte în trafic şoferi despre care ar putea jura că nu cunosc semnele de circulaţie.

„Ăsta, de exemplu, îmi taie calea. S-a încadrat greșit și acuma îmi taie calea. Eu, dacă aveam viteză, dădeam peste el”, spune taximetristul.

Aşa că modificarea legii în sensul interzicerii participării la examenele pentru permisul auto celor care nu au măcar patru clase, este o idee bună, susţine el.

„Cum poate un om să învețe toată cartea aia cu reguli dacă nu știe nici măcar să citească, dar să mai înțeleagă?”, spune Dan Stan.

În prezent, nimeni nu-i întreabă pe cei care vor să şofeze despre nivelul studiilor lor. Unul dintre iniţiatorii legii e convins că deputaţii şi senatorii îi vor vota legea.

„Îmi pare rău că trebuie să spun un lucru. La înțelegere cu cei care examinează, alții apasă tastele la calculator pentru ei. Un om normal nu poate să accepte așa ceva pentru că, dacă accepți, poate fi în pericol viața ta, a copiilor tăi”, spune deputatul PSD Ioan Munteanu.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății plasează România printre țările europene cu un număr mare de decese cauzate de accidentele care au loc pe drumurile publice: 11,1 la suta de mii de locuitori, procent care plasează România înainte de Ungaria și Bulgaria.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 mai, 2014
sase sase
N-ai carte , nu conduci masina.
Cu 4 clase nu se rezolva nimic.Ar trebui sa se ceara cel putin absolvirea invatamantului obligatoriu.Unul cu 4 clase este tot atat de incapabil sa inteleaga regulile de circulatien si mai ales importanta respectarii acestora ca si un anafabet.Deasemenea legea ar trebui sa-i deposedeze de permis pe toti cei care nu au absolvit invatamantul obligatoriu.Sa vezi cum se vor repezi toti sa-si termine studiile.Si asta nu ar fi rau. Romanul trebuie sa stie ca analfabetismul te priveaza de niste drepturi iar stiinta de carte iti da niste drepturi pe care numai absolventii de invatamant obligatoriu le au.Nu cred ca ar fi nimic neconstitutional daca o asemenea lege ar intra in vigoare.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ