Fenechiu: Modernizarea Aeroportului Iaşi se va face cu fonduri europene

| 25 iul, 2013

Modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi s-ar putea realiza din fonduri europene în valoare de aproximativ 70 de milioane de euro, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, deputatul PNL Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor.

Relu Fenechiu, care invocă un studiu al firmei Jaspers, consultant al Comisiei Europene, arată că asemenea finanţări din bani europeni vor putea fi accesate de Iaşi dar şi de alte două aeroporturi din ţară, Oradea şi Craiova.

Totodată, Fenechiu a spus că aeroportul ieşean va primul care va fi finanţat, mai ales că de curând a devenit hub internaţional al curselor de linie efectuate de Tarom spre Viena, Roma, Londra, Bologna şi Torino.

"În această perioadă se realizează un studiu de oportunitate pentru a se vedea care este modelul optim, existând trei sau patru variante de finanţare. Intenţionăm să obţinem din fonduri europene între 70 şi 80 de milioane de euro pentru dezvoltarea întregului aeroport Iaşi, nu doar pentru prelungirea pistei", a afirmat Relu Fenechiu.

Conform acestuia, decizia privind finanţarea urmează să fie adoptată peste câteva săptămâni. În cazul în care răspunsul va fi unul pozitiv, se vor deconta fondurile alocate de Consiliul Judeţean Iaşi pentru prelungirea şi modernizarea pistei de pe aeroportul ieşean.

"Am obţinut o facilitate uriaşă din partea Comisiei Europene pentru toate programele şi nu nu doar pentru POS-T, aşa încât vor putea fi decontate şi cheltuielile făcute până în acel moment de la buget pentru o lucrare prinsă ulterior pe fonduri europene. Vom încerca să decontăm toată lucrarea actuală de la aeroportul Iaşi pe fonduri europene. Acei bani vor fi returnaţi Consiliului Judeţean Iaşi, iar instituţia poate face alte investiţii', a mai spus deputatul Relu Fenechiu, care este şi preşedintele filialei judeţene a PNL.

La începutul lunii iunie, reprezentanţii Aeroportului Iaşi şi cei ai firmei Max Boegl au semnat contractul pentru proiectarea şi construirea noii piste a aeroportului din Iaşi, în lungime de 2.400 de metri, investiţie aproximată la 139,1 milioane de lei fără TVA. Lucrările sunt prevăzute să fie finalizate în termen de 24 de luni, timp în care aeroportul va fi operaţional.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ