Festivalul de film de la Cannes se deschide miercuri VIDEO

| 15 mai, 2013

Cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de film de la Cannes se deschide, miercuri, cu prezentarea mult aşteptatei pelicule 'Marele Gatsby', transmite AFP.

Ca în fiecare an, privitori şi fanii vor fi numeroşi în cele 12 de zile de festival, încercând să-şi întâlnească vedetele preferate ieşind din hotelurile luxoase sau sosind la Palatul festivalului.

Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan vor fi primii care se vor confrunta cu critica de la Cannes, în timp ce comentariile rezervate filmului realizatorului australian Baz Luhrmann au fost împărţite în SUA, unde filmul a fost prezentat în urmă cu puţin timp.

Nicole Kidman, care a jucat şi ea într-un film semnat de Baz Lurhmann, prezentat în deschiderea festivalului din 2001, 'Moulin Rouge', revine anul acesta ca membru al juriului, alături de actorul austriac Christoph Waltz, francezul Daniel Auteuil, indianca Vidya Balan şi cineaştii taiwanez Ang Lee, japoneza Naomi Kawase, britanica Lynne Ramsay şi românul Cristian Mungiu. Preşedintele juriului este regizorul american Steven Spielberg.

Actriţa franceză Audrey Tautou, cunoscută pentru rolul din 'Amelie Poulain', va anima ceremoniile de deschidere şi de închidere a Festivalului.

La această ediţie, au intrat în competiţie 20 de filme, cele mai multe axate mai degrabă pe istorii intime decât pe mari subiecte politice, iar unele se anunţă chiar toride, scrie AFP.

Deja premiaţii Cannes-ului, americanii Steven Soderbergh şi fraţii Coen, ca şi franco-polonezul Roman Polanski vor prezenta 'Behind the candelabra', 'Inside Llewyn Davis' şi, respectiv 'La vanus a la fourrure'.

Pe hârtie, lupta se anunţă dură, având în vedere numărul talentelor confirmate şi promiţătoare reţinute de delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux: danezul Nicolas Winding Refn ('Only God forgives' cu Ryan Gosling), americanul James Gray ('The immigrant' cu Marion Cotillard), iranianul Asghar Farhadi ('Le Passe' cu Berenice Bejo şi Tahar Rahim) sau franco-tunisianul Abdellatif Kechiche ('La vie d'Adele' cu Lea Seydoux).

Cannes nu se rezumă doar la competiţie, flash-urile aparatelor de fotografiat se vor vedea şi joi la deschiderea secţiunii 'Un certain regard', unde americana Sofia Coppola îşi va prezenta ultima creaţie, 'The bling ring', cu Emma Watson. Veteranul Robert Redford va fi prezent cu 'All is lost' de J.C Chandor (în afara competiţiei), în care joacă rolul unui navigator naufragiat care luptă să supravieţuiască pe mare.

Actriţa americană Robin Wright este pe afişul ultimei pelicule semnate Ari Folman, 'The congress', film pe jumătate realist, pe jumătate desen animat fantastic, prezentat în deschiderea secţiunii 'Quinzaine des realisateurs', secţiune paralelă a Festivalului.

Tot la capitolul staruri, americanul de origine portoricană Benicio del Toro, distins cu premiul pentru interpretare masculină în 2008 pentru rolul din 'Che', va apărea împreună cu Mathieu Amalric în ultimul film semnat Arnaud Desplechin - 'Jimmy P'.

Festivalul va omagia şi monştrii sacri ale celei de-a şaptea arte, printre care Alain Delon, care va sărbători în noiembrie 78 de ani, actorul american Jerry Lewis (87 de ani) sau Kim Novak, neuitata interpretă din 'Vertigo' de Alfred Hitchcock.

La festival vor fi prezenţi peste 10.000 de participanţi din circa o sută de ţări, vor fi prezentate 4.000 de filme şi vor avea loc 1.500 de proiecţii. Anul trecut, cifra de afaceri a festivalului a fost de aproape un miliard de dolari.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ