Festivalul Peninsula se mută de la Tg. Mureş la Cluj-Napoca

| 14 iun, 2013

Festivalul 'Peninsula' (Felsziget) se va desfăşura, în perioada 18-21 iulie, la Cluj-Napoca, a anunţat vineri într-o conferinţă de presă András László Kósa, directorul Institutului Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti.

Considerat de organizatori drept 'cel mai mare festival din România', 'Peninsula' include mai multe concerte, desfăşurate pe numeroase scene, reunind aproape 90 de artişti şi formaţii, precum şi sute de evenimente organizate de ONG-uri - activităţi culturale sau de artizanat etc.

Printre primii artişti confirmaţi pentru 'Peninsula' 2013 se numără: Kaiser Chiefs, Paul Kalkbrenner, Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Ska-P, Marky Ramone's Blitzkrieg, Camo&Krooked, Benga, Rotfront, N.O.H.A. şi autohtonii Şuie Paparude.

În cadrul conferinţei de presă, organizatorii festivalului 'Peninsula' au intervenit, prin intermediul internetului, din Cluj-Napoca. Ei au precizat că odată cu mutarea la Cluj-Napoca, s-au implicat în calitate de coorganizatori în Festivalul Delahoya (14-15 iunie 2013), primul festival de muzică electronică din România, ajuns acum la cea de a XVII-a ediţie, urmând a testa şi noul loc pentru 'Peninsula', Valea Gârbăului din Cluj-Napoca.

De asemenea, Berta András, directorul Relaţiilor Internaţionale pentru Festivalul Sziget (Ungaria), a anunţat că şi anul acesta evenimentul se va desfăşura în perioada 5-12 august, pe insula Obudai din Budapesta, printre protagonişti numărându-se Blur, Nick Cave and the Bad Seeds, Franz Ferdinand, Biffy Clyro, Editors, Mika, Chase and Status live, Skunk Anansie, Enter Shikari, Empire of the Sun, Seeed, Woodkid, Ska-p, Chris Liebing, Dizzee Rascal, Die Ärzte, Triggerfinger, Bad Religion, Azealia Banks, Katy B, Flogging Molly, Peter Bjorn and John, Hadouken, Dub Fx, Little Boots şi alţii.

'Sziget nu este doar un festival, ci ceva mult mai mare, un eveniment cultural şi turistic, care va fi găzduit pe o 'insulă a libertăţii, un mini-stat independent'', a spus Berta, menţionând că în cadrul acestuia vor avea loc mai bine de 200 de evenimente culturale şi nonculturale, desfăşurate în 60 de locuri.

El a subliniat că Sziget nu înseamnă doar muzică, evenimentul oferind şi alte programe culturale, cum ar fi: reprezentaţii teatrale, circ sau expoziţii. 'Pur şi simplu te poţi bucura de vară şi de Dunăre. Şi să nu uităm faptul că festivalul are loc în mijlocul Budapestei, un oraş turistic, cu o viaţă activă din punct de vedere cultural, având clădiri frumoase istorice, băi turceşti şi renumitele 'cârciumi-ruină'', a spus Berta András.

La eveniment sunt invitaţi mai bine de 100 de fotografi, care vor realiza fotografii despre spiritul festivalului, despre toate evenimentele de pe insulă, o expoziţie similară, care reflectă evenimentul de anul trecut, a fotografului Konkoly-Thege György, fiind etalată, în prezent, pe gardul Institutul Balassi.

Konkoly-Thege György, care a declarat că este un veteran al participanţilor la Festivalul Sziget, a menţionat că expoziţia, care a fost deschisă la Moscova, va fi itinerată la Bruxelles.

Festivalul 'Peninsula' (Felsziget) a debutat în 2003 la Târgu Mureş, având ca organizatori şi finanţatori o parte dintre cei ai Festivalului 'Sziget' din Ungaria.

Bugetul manifestării se ridică la peste un milion de euro anual.

Festivalul a găzduit în fiecare an câteva zeci de trupe muzicale, abordând stiluri diferite - de la rock, pop, electro, hip-hop, blues şi jazz.

De-a lungul celor zece ediţii precedente, printre trupele care au concertat la Festivalul Peninsula s-au numărat The Prodigy, Kasabian, Gogol Bordello, Europe, Kosheen, the Rasmus, Ferry Corsten, Pendulum, Tiesto, ATB, Andy C, Parov Stelar, Apocalyptica, Goldie, Morcheeba, Chumbawamba, Guano Apes, Chase & Status, Hammerfall sau Within Temptation.

La cea mai recentă ediţie a Festivalului 'Peninsula', desfăşurată în perioada 23-26 august 2012, printre artiştii care au urcat pe scenă s-au numărat The Straits, Tinie Tempah, finlandezii de la Children of Bodom, Akos, Sister Bliss, Netsky, Dirtyphonics, New Model Army, Babylon Circus, TIMO MAAS, Rotfront şi N.O.H.A.

Festivalul Sziget este unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, datând din 1993 şi ajuns la a 21-a ediţie. Festivalul are 400.000 de fani din peste 70 de ţări, care vin anual într-o frumoasă insulă în inima Budapestei, primind o experienţă de festival-vacanţă cu petreceri non-stop, concerte live, o comunitate internaţională şi bineînţeles toate oportunităţile turistice oferite de Budapesta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ