„File encryptor”, un nou tip de virus care îţi fură parolele şi datele

| 21 oct, 2013

Numai 39% dintre utilizatori au reuşit să îşi recupereze toate informaţiile pierdute în urma unui atac malware, potrivit unui studiu efectuat în vara anului 2013, de B2B International în parteneriat cu Kaspersky Lab.

Potrivit cercetării, 61% dintre utilizatori şi-au pierdut cel puţin o parte din informaţii pentru totdeauna.

Unul din cinci atacuri reuşeşte să fure sau să compromită date confidenţiale. Pentru 14% dintre victime, acele informaţii sunt pierdute pentru totdeauna, în timp ce 47% şi-au putut recupera numai o parte din informaţiile pierdute, arată cei de la Kaspersky, potrivit gândul.info.

Însă, ceea ce contează este că sunt implicate informaţiile care contează pentru noi: studiul relevă faptul că 59% dintre utilizatori pun preţ mai mare pe informaţiile stocate pe computer decât pe dispozitivul propriu-zis. Astfel, aceştia sunt dispuşi să plătească pentru recuperarea datelor.

„File encryptor” sau cum folosesc hackerii şantajul

În ultima vreme s-au înregistrat tot mai multe atacuri cu programe dăunătoare, numite „file encryptor”. Acestea criptează fişierele de pe dispozitivele infectate. Pentru decriptarea lor este nevoie de o parolă unică. Specialiştii Kaspersky mai spun că singura cale de a obţine această parolă este negocierea cu infractorii, care, de obicei, cer o recompensă. Unul dintre cele mai periculoase exemple de astfel de malware este Seftad. Un atac de succes al Seftad poate cripta nu doar fotografiile şi filmele utilizatorului, ci şi sistemul master boot record (MBR). Astfel, accesul la computer este complet blocat şi poate distruge, fără vreo cale de recuperare, toate programele de pe hard disc.

Utilizatorii se pot feri de astfel de atacuri în două moduri: crearea constantă de copii de siguranţă (backup-uri) şi folosirea unei soluţii de securitate de încredere.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ