Foștii ambasadori americani infirmă “lovitura de stat”

| 01 sep, 2013

România are șanse mari să acceadă la Programul Visa Waiver, care permite cetățenilor din statele participante să călătorească în SUA, în scopuri turistice, fără a fi nevoiți să obțină o viză. Această situație este posibilă datorită susținerii pe care patru foști ambasadori americani o arată României.

Este vorba despre Jim Rosapepe, ambasador în România în administraţia Clinton, de J.D. Crouch şi Michael Guest, ambasadori în administraţia George W. Bush, şi Mark Gitenstein, ambasador în administraţia Obama. Aceștia au semnat un articol în pagina de opinii a Washington Post, pledând pentru revizuirea Programului Visa Waiver și modificarea criteriilor de accedere, pentru a le putea oferi mai multe şanse de aderare României, Poloniei, Croaţiei şi Bulgariei.

Programul Visa Waiver ar permite românilor să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe o perioadă de maxim 90 de zile, fără a fi nevoiți să obțină o visă. Programul a fost înființat în 1986, având ca scop eliminarea barierelor birocratice care încurcă industria turismului.

În acest moment, criteriile ce trebuie îndeplinite de o țară pentru a fi eligibilă pentru Visa Waiver stabilesc faptul că rata de imigrație clandestină trebuie să fie foarte mică, la fel ca indicele de refuz al aplicațiilor, calculat la nivel național. De asemenea, indicele de încălcare a termenilor de acordare a vizelor trebuie să fie mai mic de 3% din numărul total al cetățenilor din statul respectiv care au călătorit în anul anterior pe teritoriul SUA.

Cei patru foști ambasadori consideră că acest ultim criteriu practic învinovățește toţi cetăţenii unei ţări, până la dovedirea contrariului, că ar vrea să încalce termenii vizelor. Procedând aşa, acest sistem descurajează turiştii de bunăcredinţă, oamenii de afaceri şi studenţii.

Senatul american a adoptat deja o măsură prin care ţările cu o rată de depăşire a duratei de şedere mai mică de 3 procente vor putea adera la VWP dacă au, în acelaşi timp, o rată de refuz de 10 la sută.

Măsurile au ca scop încurajarea cetățenilor străini să călătoreasă în Statele Unite, dar și decongestionarea activității birourilor consulare, care ar trebui să se concentreze pe cetățenii ce reprezintă un risc pentru securitatea țării. De altfel, îmbunătățirea standardelor de securitate din țările vizate, printre care este și România, este unul dintre principalele motive pentru care ar fi viabilă schimbarea criteriilor de admisie.

Din programul Visa Waiver deja mai fac parte Andorra, Australia, Austria, Belgia, Brunei, Cehia, Coreea de Sud, Danemarca, Elvetia, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Monaco, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Portugalia, San Marino, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Scrisoarea reprezintă un semnal clar că România este considerată o țară stabilă și un aliat de nădejde de către oficialii din Statele Unite, iar deschiderea pe care o promite relația de parteneriat dintre țara noastră și SUA va oferi noi oportunități românilor să se dezvolte prin schimburi culturale și educaționale. Atitudinea afișată este una care elimină din start discuțiile despre eventuale dezechilibre sau riscuri pentru democrația din țara noastră, iar ideea de „lovitură de stat” cu privire la evenimentele ce au avut loc în perioada referendumului de demitere a președintelui este una negată.

Cei patru diplomați și-ar argumentat susținerea față de reforma sistemului Visa Waiver prin faptul că perioada petrecută în România le-a permis să cunoască numeroși care împărtăşesc valorile americane şi respectă libertăţile pe care le reprezintă, dar care sunt împiedicaţi să viziteze Statele Unite din cauza stereotipiilor existe și pentru că venitul lor este scăzut după standardele americane, astfel fiind generată prezumția că ei ar dori să rămână ilegal în SUA.

Într-adevăr, din punct de vedere al nivelului de dezvoltare și al mentalităților tolerante America are foarte multe de oferit, dar faptul că românii vor putea călători mai ușor pe viitor nu înseamnă că aceștia își vor asuma riscul de a fugi de autorități pentru a sta ilegal în America, ci că se vor putea întoarce cu o nouă viziune despre ce ar putea fi România și vor ajuta la dezvoltarea țării noastre.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ