Ford România opreşte producţia o săptămână în luna septembrie

| 30 aug, 2013

Fabrica Ford din Craiova opreşte producţia pentru şapte zile în luna septembrie ca urmare a scăderii vânzărilor pe piaţa europeană, iar cei aproape 4.000 de angajaţii vor intra în şomaj tehnic, aşa cum prevede contractul colectiv de muncă.

"Ca reacţie la situaţia precară a pieţei europene, Ford România ajustează volumele de producţie ale uzinei de la Craiova şi are în plan oprirea producţiei pentru şapte zile în luna septembrie, în cadrul secţiei operaţiuni vehicule. B-MAX continuă să fie cel mai bine vândut monovolum de dimensiuni mici din Europa, dar, per total, piaţa auto continuă să scadă comparativ cu anul precedent. Ford România va continua să îşi alinieze producţia la cererea efectivă a pieţei şi, datorită flexibilităţii sistemelor noastre de lucru, putem reacţiona în timp real la schimbările pieţei, inclusiv prin creşteri de producţie", a spus Ana Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă dintre companie şi angajaţii din Romania, în timpul zilelor de întrerupere a producţiei, salariaţii se vor afla în şomaj tehnic şi le vor fi plătite sumele astfel prevăzute, adică 80% din salariu, fără sporuri.

Măsura luată de Ford România este temporară, iar situaţia fabricii din Craiova în următoarea perioadă depinde de vânzările de automobile pe piaţă europeană unde este vândut modelul B-Max.

"Suntem convinşi că aceasta este o măsura temporară şi că situaţia se va ameliora pe măsura ce vânzările de automobile pe piaţa europeană vor începe treptat să crească'', a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Ford România.

Angajaţii fabricii au fost deja anunţaţi de această măsură.

"Am fost anunţaţi că vom fi trimişi în şomaj tehnic, pentru că au scăzut vânzările. Am înţeles situaţia şi sperăm să fie o perioadă scurtă de timp. Ceea ce se va întâmpla după luna septembrie, încă nu ştim. Oricum găsirea unui loc de muncă este cea mai mare problemă, mai ales în Craiova", a declarat un angajat pentru agenţia de presă Agerpres.

Ford România este cel mai mare angajator din Dolj, judeţul cu cel mai mare număr de şomeri din ţară. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Dolj, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie 2013 a fost de 25.466 persoane, în creştere cu 1.458 persoane faţă de luna iunie 2012, 10.357 persoane fiind femei. Astfel, rata şomajului înregistrată în luna iunie 2013 a fost de 8,9% în raport cu populaţia activă civilă totală (9,0% în luna mai 2013 şi 8,4% în luna iunie 2012), peste nivelul ratei şomajului la nivel naţional care este de 5,0%, judeţul ocupând locul al III-lea pe ţară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ