Fosta clientelă politică a PDL se plânge la Barosso

| 19 aug, 2013

Guvernul Ponta s-a trezit cu 59 de inspectori care erau remuneraţi regeşte, dar care erau, de fapt, foşti prefecţi ai PDL, parte a clientelei de partid. Iar pentru ca circul să fie complet, aceşti inspectori guvernamentali care acum reclamă că le-au fost lezate drepturile, nu aveau definită o fişă clară a postului. Cu alte cuvinte, tăiau frunză la câini, dar încasau salarii babane.

Răsfoind presa, zilele acestea am aflat că inspectorii guvernamentali puşi pe liber de Victor Ponta au şi asociaţie. Adică un fel de sindicat care să le apere drepturile în faţa “abuzurilor”. Astfel, Asociaţia Inspectorilor Guvernamentali (AIG) a decis să-l acţioneze în judecată pe Victor Ponta, demers dublat şi de o scrisoare expediată preşedintelui CE, Jose Manuel Barosso, cu scopul de a-l informa asupra ”înfrângerii principiului constituțional al statului de drept prin încălcarea dreptului la carieră a înalților funcționari publici din România”.

Pe lângă o serie de argumente şubrede, epistola conţine tot felul de formule prin care înalţii funcţionari se auto-victimizează, cerând îndurare de la preşedintele Comisiei Europene. "În opinia noastră, deciziile primului-ministru de eliberare din  funcția publică a unor inspectori guvernamentali încalcă dreptul la protecție împotriva tuturor concedierilor nejustificate prevăzut de Carta drepturilor fundamentale ale UE, precum și drepturile economice și sociale conținute în Carta socială europeană", conform textului deşănţat al scrisorii în cauză.

Este proba tupeului halucinant care caracterizează această tagmă. Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu disputa dintre Guvern şi înalţii funcţonari guvernamentali din timpul fostelor guvernări, merită o trecere în revistă a cazului. Astfel, în timpul Guvernului Tăriceanu a fost adoptat un proiect legislativ care făcea imposibilă concedierea înalţilor funcţionari publici. Prin urmare, la schimbările de putere, înalţii funcţionari publici nu puteau fi înlăturaţi, ci erau convertiţi pe funcţii de inspectori guvernamentali, dar fără a li se tăia din drepturile salariale.

Modelul a fost perfecţionat de Guvernul Boc astfel încât după venirea la guvernare a USL, Guvernul Ponta s-a trezit cu 59 de inspectori care erau remuneraţi regeşte, dar care erau, de fapt, foşti prefecţi ai PDL, parte a clientelei de partid. Iar pentru ca circul să fie complet, aceşti inspectori guvernamentali care acum reclamă că le-au fost lezate drepturile, nu aveau definită o fişă clară a postului. Cu alte cuvinte, tăiau frunză la câini, dar încasau salarii babane.

Când premierul Ponta s-a decis să facă puţină curăţenie prin ograda proprie, a identificat pe ştatul de plată inspectorii guvernamentali şi a decis să ia măsuri. Inspectorilor le-au fost trimise preavize, iar de aici întregul scandal. Sigur că după ce ai trăit pe picior mare şi ai încasat salarii nesimţite din bani publici e dificil să te obişnuieşti cu ideea că trebuie să-ţi găseşti un loc de muncă obţinut corect, prin propriile eforturi, nu oferit pe tavă doar pentru că ai carnet de partid portocaliu.

Rămâne de văzut cum se vor finaliza lamentările clientelei PDL şi ce răspuns vor primi foşti inspectori guvernamentali de la Jose Manuel Barosso. Asta dacă vor primi pentru că nu este exclus ca, în urma lecturării epistolei, pe preşedintele CE să-l umfle râsul. De menţionat totuşi, dincolo de ridicolul situaţiei în care se plasează Asociaţia Inspectorilor Guvernamentali, atitudinea fermă a primului ministru care pare hotârât să închidă definitiv robinetul banului public, lăsat deschis cu bună ştiinţă de către guvernarea PDL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 aug, 2013
Asociatia Inspectorilor Guvernamentali
Pentru o completa informare a domnului Stefan Ionescu, specialist marketing
1. Salariile funcționarilor publici din România precum și atribuțiile acestora, sunt cele stabilite prin legi adoptate de Parlamentul României sau acte normative adoptate de Guvernul României. Salariile inspectorilor guvernamentali sunt stabilite prin legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, iar atribuțiile acestora se stabilesc individual prin decizie a primului-ministru, la propunerea secretarului general al Guvernului sau a ministrilor, potrivit art. 12 alin. (3) din HG 341/2007 privind intrarea în categoria înalților funcționari publici, managementul carierei și mobilitatea înalților funcționari publici.
2. Liberatea de asociere a funcționarilor publici este garantată în România, potrivit art. 29 alin. (4) din legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.
3. Dreptul la opinie al funcționarilor publici este garantat în România, potrivit art. 27, alin. (1) din legea 188/1999 privind Statutul funcționarilor publici.
4. Supremația legii se explică prin funcțiile sale în exprimarea și realizarea voinței poporului ca voință general obligatorie.
20 aug, 2013
VOMA PE VOI
sugere de carici
Asta da,obiectivitate-evident,platita si cu tonuri de rosu/comunistoid-adica vorbim de clientela PDL-ista,dar aparuta pe vremea lui TARICEANU?!
Bai,scribalai oligofreni-cine dracu' va plateste si va suporta asa de prosti-sau sinteti platiti la nr. de ineptii/pagina ori-mai plauzibil-la kg. de kkt inghitit pe nemestecate(macar un spor,ceva,aveti,tu-va foamea din giti?)?!
20 aug, 2013
Mihaitza
Wow,da ce-l mai citati pe Basescu,"salarii nesimtite", robinete deschise etc! N-ar fi potrivit sa reluati si comparatia "privatul=un slabut care tine in spinare obezii bugetari"??? Nu zic ca n-o fi asa dar este evident ca daca ar fi fost ai lui Tariceanu,Ponta n-ar fi miscat un deget!! Dar despre sutele de angajati din ultima vreme,tot cu "frunza la caini" nu ati auzit?? Ministere cu cate sase (6) secretari de stat? Cu putin efort ati putea fi si voi putin mai obiectivi!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ