Vasile Chiurchea şi Irinel Popescu, foşti şefi ai CNAS, urmăriţi penal de DNA, într-un dosar cu un prejudiciu de milioane

| 23 mai, 11:19

Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Chiurchea, este urmărit penal pentru fapte de corupţie. Vasile Ciurchea a ajuns, luni, la DNA unde procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă învinuirile. El este cercetat în calitate de suspect pentru abuz în serviciu într-un dosar în care prejudicul se ridică la 16 milioane de euro. Este vorba de achiziţii supraevaluate pentru sistemul informatic în perioada 2007-2009.

Vasile Ciurchea, preşedinte CNAS la data faptelor, respectiv februarie 2007 - ianuarie 2009, este anchetat, alături de Simion Valeriu - vicepreşedinte al CNAS la data faptelor, Leana Stoea - director general adjunct al CNAS la data faptelor, Mihai Bejat - director la Direcţia Tehnologia Informaţiei din cadrul CNAS la data faptelor şi Ovidiu Muntean - director la Direcţia Juridic şi Contencios din cadrul CNAS la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

În dosar mai sunt urmăriţi penal pentru aceeaşi faptă Irinel Popescu - preşedinte CNAS la data faptelor, respectiv ianuarie - decembrie 2009, Mihaela Maria Constantin - director general adjunct, Lucian Istvan Medveţ - director la Direcţia Tehnologia Informaţiei, Maria Liliana Mihai - director la Direcţia Juridic, Contencios şi Acorduri Internaţionale, iar SC HP România SRL, ca persoană juridică, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni AGERPRES, în perioada 2007 - 2009, între CNAS şi HP România SRL au fost încheiate mai multe acte adiţionale la un contract de informatizare a instituţiei, prin care au fost achiziţionate servicii suplimentare de asistenţă tehnică şi instruire on-site pentru Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi pentru softul care asigură planificarea resurselor (ERP) la preţuri supraevaluate, respectiv la valori de 804 euro/zi-om în cazul a două dintre actele adiţionale acte şi de 760/zi-om, în cazul unui alt act adiţional, dintre cele care fac obiectul prezentului dosar.

DNA precizează că din probele administrate a rezultat că aceste acte adiţionale au fost încheiate în următoarele condiţii: fără să se aplice o procedură de achiziţie conform legii; CNAS a acceptat propunerile SC HP România fără o analiză proprie a necesarului şi a preţului ofertat, fără o negociere reală şi fără o fundamentare a tarifului din partea furnizorului; ofertele firmei nu au fost analizate în cadrul Comisiei de negociere/ de analiză şi evaluare tehnico-economică de optimizare a SIUI; aceste servicii au fost subcontractate până la prestatorii direcţi, la preţuri din ce în ce mai mici, astfel încât pentru serviciile efectiv efectuate prestatorii au încasat cel mult 200 de euro/zi-om.

'Se estimează că, prin contractarea, presupus nelegală, a serviciilor adiţionale, a fost creat un prejudiciu de 16.847.405,96 euro inclusiv TVA (reprezentând diferenţa între valoarea serviciilor facturate de SC HP România SRL şi costul real al acestor servicii de 200 euro/zi-om), bani care ar fi fost plătiţi de CNAS în mod nelegal. Referitor la persoanele responsabile pentru crearea acestui prejudiciu, din actele efectuate de procurori a rezultat că acestea sunt, pe de o parte, angajaţii CNAS care au semnat aceste acte adiţionale şi, pe de altă parte, societatea HP România SRL care, în oferta sa adresată CNAS, a solicitat un preţ supraevaluat şi nefundamentat', susţin procurorii.

Sursa citată menţionează că suspecţilor - persoane fizice şi persoanei juridice - li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

 

Tag-uri: cnas, DNA, vasile ciurchea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ