FREEDOM HOUSE: Libertatea de acces la internet continuă să scadă în lume

| 28 oct, 09:06

Libertatea de acces la internet a scăzut pentru a cincea oară consecutiv în lume, potrivit ONG-ului Freedom House, care subliniază într-un raport publicat miercuri "regresele notabile" înregistrate în Libia, Ucraina şi Franţa, relatează AFP.

Aproape şase persoane din zece (58%) din lume trăiesc într-o ţară unde internauţi şi bloggeri au fost arestaţi pentru postarea în mediul online a unor conţinuturi referitoare la subiecte politice, sociale sau religioase, potrivit raportului anual din 2015 al Freedom House. 

Libertatea de expresie pe internet a scăzut în 32 dintre cele 65 de ţări studiate de ONG din iunie 2014. 

"Regrese notabile au fost înregistrate în Libia, Franţa şi, pentru a doua oară consecutiv, în Ucraina, pe fondul conflictului teritorial şi al războiului de propagandă cu Rusia", subliniază ONG-ul într-un comunicat. 

"Poziţia Franţei a scăzut în principal din cauza politicilor problematice adoptate după atacurile teroriste de la Charlie Hebdo" în ianuarie, explică Freedom House. 

ONG-ul menţionează direct legea controversată privind informaţiile adoptată de Franţa în iunie, dând ca exemplu instalarea autorizată în reţele a unor instrumente de analiză automat a datelor, calificate drept "cutii negre" de către cei care au criticat iniţiativa. 

Freedom House menţionează Franţa şi pentru "restricţiile impuse pentru conţinuturile care pot fi percepute ca făcând 'apologia terorismului' şi acţiunile începute împotriva unor internauţi". 

În ciuda regresului său, Franţa se află pe locul al nouălea din cele 18 ţări clasificate "libere", cu 24 de puncte faţă de 20 în 2014, într-o ierarhie în care zero desemnează cel mai mare grad de libertate. 

Libia, clasată printre cele 28 de ţări "parţial libere", a înregistrat o scădere a scorului său din iunie 2014, în principal din cauza "violenţei îngrijorătoare care îi vizează pe bloggeri". 

Odată cu Primăvara arabă din 2011 şi marele rol jucat la momentul respectiv de reţelele sociale, majoritatea guvernelor din Maghreb şi Orientul Mijlociu şi-au întărit controlul asupra internetului, potrivit Freedom House. 

Există o nouă tendinţă globală dezvăluită de Freedom House în 2015: "guvernele fac tot mai multă presiune asupra particularilor şi a sectorului privat", prin intermediul unor grupuri ca Alphabet (ex-Google), Facebook sau Twitter, să retragă ei conţinuturile direct pentru ca acestea să nu fie cenzurate. 

China are cel mai scăzut scor de pe listă (88), ajungând la coada clasamentului celor 19 ţări "care nu sunt libere", în spatele Siriei şi Iranului, aflate la egalitate cu 87 de puncte. 

Cea mai bună poziţie o are Islanda, cu 6 puncte, urmată de Estonia, Canada, Germania, Australia, SUA, Japonia şi Italia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ