Gazprom discută preluarea unui sfert din acţiunile OMV

| 27 iun, 2014

Grupul energetic rus Gazprom poartă discuţii pentru preluarea participaţiei de 24,9% deţinută de un fond din Abu Dhabi la compania austriacă OMV, proprietarul Petrom, a declarat joi o sursă din apropierea discuţiilor, transmite Reuters.

O eventuală preluare ar oferi Gazprom un cap de pod în Uniunea Europeană, în condiţiile în care intenţia grupului rus de a construi un gazoduct prin Europa Centrală până în Austria a ridicat serioase probleme având în vedere sancţiunile impuse de Bruxelles ca urmare a anexării Crimeei de către Moscova.

'Au avut loc discuţii însă nu s-a luat încă o decizie cu privire la preţ', a declarat sursa, confirmând declaraţiile anterioare ale unui parlamentar austriac potrivit căruia există 'indicii concrete' că fondul IPIC din Abu Dhabi şi Gazprom au avut discuţii pe această temă.

Holdingul public austriac OIAG, care deţine 32% din acţiunile OMV, în cadrul unui pact al acţionarilor cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi şi care supervizează orice modificare a acţionariatului a declarat că nu a sesizat semnale potrivit cărora IPIC ar vrea să iasă din acţionariatul OMV.

'Aceasta este o noutate pentru mine', a declarat presei Siegfried Wolf, un om de afaceri austriac cu legături strânse cu Rusia şi care joi a fost ales preşedinte al OIAG, adăugând însă că OIAG nu este neapărat la curent înainte ca IPIV să se decidă să vândă.

Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, şi omologul său de la OMV, Gerhard Roiss, au semnat marţi acordul pentru înfiinţarea unei companii mixte care va fi responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Austria.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea - 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Tag-uri: Gazprom, OMV, Petrom
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ