Geoană: Este dificil de făcut o alegere între SUA şi Europa în chestiuni de apărare şi securitate naţională

| 28 apr, 21:24

Preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană, a declarat vineri că există o opţiune foarte dură pentru decidenţii români - aceea de a alege între SUA şi Europa în chestiuni legate de apărare şi securitate naţională.

"România are de luat nişte decizii extrem de dure, pentru că angajamentul nostru faţă de NATO este solid, ca o stâncă, legăturile transatlantice sunt extrem de solide, avem un parteneriat strategic cu SUA, o alianţă reală pe apărare şi securitate. Pentru România este extrem de importantă - cu geografia noastră -, dar vrem să facem parte şi din Europa, din nucleul Europei. (...) Sunt opţiuni foarte dure. Putem împreună să mai fim un partener transatlantic solid, puternic, dar şi un partener pentru apărarea europeană? E o contradicţie aici, e o tensiune şi cred că pentru decidenţii români, pentru oamenii în uniformă şi elitele europene, este una din cele mai dure alegeri cu care ne confruntăm. Dacă vrem să intrăm în zona euro şi să vedem dacă şi când ne vom putea califica pentru asta, dacă vorbim de integrare politică, toată lumea e de acord. Dar când vorbim de o alegere, o opţiune între SUA şi Europa în chestiuni de apărare şi securitate naţională, aceasta e o opţiune dificilă", a spus Geoană, în cadrul forumului Eurosfat, la o dezbatere intitulată "Apărarea la Est - Cum poate contribui România la Strategia Europeană de Apărare?". 

Geoană a mai apreciat că singurul consens care mai există în societatea românească este cel referitor la faptul că România trebuie să facă parte din nucleul dur al Europei şi să nu rămână la periferie. 

"Mai există un consens în societatea românească şi anume că România vrea să intre în nucleul principal al UE şi nu să rămână la periferia UE. E singurul consens pe care îl mai avem în România. În afară de asta, pe orice altceva nu mai există consens. (...) Problema este că nu înţelegem realmente ce înseamnă şi ce trebuie să facem ca să facem parte din nucleul dur al Europei. (...) Faptul însă că România este încă nepregătită pentru a fi la fel de competitivă ca nucleul Europei este un lucru clar", a mai susţinut Mircea Geoană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ