George Maior: SRI aşteaptă de la noul preşedinte aceeaşi libertate care i-a fost asigurată de Băsescu

| 05 dec, 2013

Directorul general al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat că SRI aşteaptă de la noul preşedinte aceeaşi libertate care i-a fost asigurată de Traian Băsescu. Este foarte important acest lucru.

Directorul general al Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a declarat că proiectul România 2014 ar trebui să cuprindă: atragere de fonduri europene, capacitate de guvernare. "Statul român trebuie să fie puternic în interior. Capabil să guverneze. Să atragă fonduri europene. Cu oameni de stat şi cu viziune puternice, cred că este posibil. Vedem prea puţin progresul României din ultimii ani, dar s-au făcut foarte multe lucruri. SRI aşteaptă de la noul preşedinte aceeaşi libertate care i-a fost asigurată de Traian Băsescu. Este foarte important acest lucru", a subliniat George Maior pentru EVZ.ro.

Nu se gândeşte la scaunul de preşedinte

"Avem două proiecte de transformare, unul finalizat în 2010 şi unul cu care se va încheia în 2015. Munca mi-a fost dedicată funcţiei. Nu este cazul să candidez pentru alegerile prezidenţiale. Oamenii pot comenta. În calitatea mea de director al SRI, nu vreau să dau curs acestor comentarii şi discuţii. Voi răspunde când nu voi mai fi şeful SRI. Atunci voi putea să răspund la mai multe întrebări. Dacă rămân în politică, în viaţa academică"...

Urmează un an electoral tensionat

"Nu am sesizat nicio decelarere a luptei anti-corupţie. Cred că şi doamna Kovesi este o garanţie că DNA-ul face o activitate foarte eficientă în acest domeniu.

Sper că pe fondul destul de tensionat electoral, instituţiile îşi vor menţine autonomia şi nu vor fi atrase în jocul politic. Sper că îşi vor face treaba într-un ritm normal. În mod cert 2014 va fi un an electoral. Eu cred că poate fi mai tensionat decât 2009. Va fi o dezbatere extrem de dură".

Despre bugetul SRI

"Ca pondere în PIB, bugetul serviciilor a scăzut cu 17%-18% faţă de anul trecut. În zona noilor ameninţări cibernetice, aici a scăzut foarte mult bugetul. Doar 14% din necesităţile noastre sunt acoperite de buget. Trebuie să protejăm infrastructura de atacuri cibernetice.

Investiţiile în tehnologie sunt foarte costisitoare. Toate aspectele clasice pe care le face un serviciu au o dimensiune nouă. Acest lucru pare abstract, dar dacă cetăţeanul este furat sau îi este invadată intimitatea, noi trebuie să evităm aceste situaţii.

Au fost atacuri chiar la adresa unor Ministere importante, care gestionau informaţii vitale. Atacurile au fost externe, dar este greu de dovedit acest lucru. Rămânem într-un război tăcut cu diverşi actori de pe această scenă.

Orice stat e vulnerabil, oricât ar fi de puternic. Dacă sunt satisfăcut de ceva în mandatul meu este că nu am avut un asemenea incident. Alte state au avut, chiar şi vecini. Unele ameninţări din România au fost dejucate".


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 dec, 2013
Cornel
Intr-adevar, nu exista nici o "decelarere a luptei anti-corupţie" . In schimb , numai decelerari, pana la oprirea pe loc...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ