Germania a trimis un nou emisar la Bucureşti. Care este stadiul relaţiilor economice româno – germane?

| 06 sep, 2013

Când cel mai mare investitor străin din ţara ta schimbă conducerea ambasadei este o ocazie bună să faci o retrospectivă a relaţiilor politico-economice dintre cele două state. Werner Hans Lauk este noul ambasador al Germaniei în România, acesta înlocuindu-l pe Andreas von Mettenheim începând cu luna iulie a acestuia an.

Germania este primul şi cel mai important investitor străin în România. Având în vedere că forţa economică a Berlinului este a patra pe plan mondial şi, fără urmă de îndoială, prima din Europa relaţia noastră bilaterală cu Germania trebuie menţinută în cei mai buni termeni. Republica Federală Germania este pe primul loc în top-ul partenerilor economici ai României. Numai în anul 2011, schimburile economice între cele două ţări au totalizat aproximativ 17 miliarde de euro. Balanţa economică este destul de echilibrată, deşi înclină cu aproximativ 400 de milioane de euro către Germania. Totuşi, exporturile României în Germania ajung la suma anuală de peste opt miliarde de euro.

Noul reprezentant diplomatic al Germaniei în România trebuie să continue să menţină o relaţie bilaterală în beneficiu mutual. Camera de comerţ şi Industrie Româno - Germană, una din instituţiile care sedimentează relaţiile dintre economia românească şi cea nemţească, a găzduit recent un eveniment la care excelenţa sa, domnul Ambasador Werner Hans Lauk a participat. Evenimentul a reprezentat o bună ocazie pentru acesta să lanseze câteva mesaje cheie pentru România. În primul rând, într-un stil caracteristic nemţilor, ambasadorul a ţinut să precizeze că deşi relaţiile economice dintre statele noastre sunt, citez: „excelente”, viaţa economică din România „nu se desfăşoară doar sub cer senin.”

Totuşi, această declaraţie precaută nu a ascuns faptul că noul ambasador ne-a asigurat că sarcina sa este de a transmite în Germania potențialul economiei României şi al relaţiilor economice dintre cele două state. Exact acelaşi mesaj a fost lansat, dacă ne mai aducem aminte, de către premierul Victor Ponta atunci când, la începutul verii, a efectuat o vizită oficială în Berlin unde s-a întâlnit cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Lipsa de susţinere a afirmaţilor premierului din luna iunie din partea unui alt reprezentat al politicii externe din România, pe numele său Traian Băsescu, a fost de-a dreptul penibilă şi cel mai probabil s-a manifestat pentru că în România interesul naţional este mai prejos decât cel al intereselor politicianiste, de grup. Trecând peste piedicile puse cu orice preţ de către preşedinţia condusă de Băsescu, relaţiile româno-germane chiar sunt excelente şi nu dau semne de încetinire.

Întâlnirea bilaterală de acum 2 luni între Ponta şi Merkel vine să reconfirme cele spuse mai sus. De asemenea este bine să definim şi câteva coordonate de colaborare economică noi. În primul rând Daimler are în derulare o investiţie considerabilă în fabricile din Cugir şi Sebeş. Nemţii investesc în modestele oraşe din Alba peste 300 de milioane de euro şi vor crea peste 350 de locuri de muncă, pe termen foarte lung. Daimler nu este singurul colos industrial german care investeşte în România, este vorba de Bosch. Sunt 1400 de oameni care lucrează în prezent pentru Bosch şi compania germană anunţă crearea a încă 600 de locuri de muncă în două fabrici. Investiţia totalizează de această dată 120 de milioane de euro.

Palmaresul economic al relaţiei bilaterale româno – germane este unul de succes şi relaţia politică se înscrie în aceleaşi coordonate, chiar dacă cele două state au guverne de coloraturi politice diferite. Se pare că până acum cel puţin s-a reuşit menţinerea unui echilibru politic, economic dar şi cultural de care noul ambasador se poate bucura şi pentru care în viitor trebuie să lucreze pentru a-l menţine şi, de ce nu a-l întări.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ