Gigi Becali i-a cerut avocatului să înceapă demersuri pentru graţiere

| 21 mai, 2013

Avocatul lui Gigi Becali a declarat că clientul său i-a cerut să introducă la Preşedinţie un memoriu de graţiere, precizând că documentul, care va fi bazat pe argumente predominant personale, va fi depus săptămâna viitoare.

În document nu vor fi invocate articole de lege privind graţierea, ci va conţine predominant argumente de natură personală, de viaţa de familie a lui Gigi Becali, sau de viaţa sa profesională.

Avocatul a menţionat că documentul va fi depus la Preşedinţie fie la sfârşitul acestei săptămâni, fie la începutul săptămânii viitoare, precizând că graţierea este un atribut aflat la latitudinea şefului statului.

Ieri, după anunţul privind condamnarea sa la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării, Gigi Becali a declarat că ar vrea să-i ceară graţiere preşedintelui Traian Băsescu, întrucât, spune el, se simte trădat de statul român şi că va utiliza toate mijloacele legale împotriva sentinţei.

Întrebat dacă se pune astfel la dispoziţia lui Traian Băsescu, deşi anterior era împotriva şefului statului, Becali a spus: "Dar de ce să nu? Şi care e treaba? Ce, mi-e ruşine? Mi-e ruşine să cer libertatea mea pentru familia mea? Care e treaba? Ce, un act creştinesc, ţi-e ruşine să-l ceri? Sau ce, dacă-l face, un act creştinesc, îi e ruşine?".

Potrivit Legii 546/2002, graţierea este o măsură de clemenţă care constă în înlăturarea, total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.

Graţierea poate fi acordată individual, prin decret, de către şeful statului, sau colectiv de către Parlament, prin lege organică. Graţierea individuală se poate acorda doar după rămânerea definitivă a hotărârii, la cerere sau din oficiu.

Pentru graţierea lui Gigi Becali, avocatul acestuia sau rudele sale trebuie să adreseze o cerere preşedintelui, împreună cu o copie legalizată a hotărârii definitive de condamnare, certificatul de cazier judiciar, actele de stare civilă, certificate medicale, rapoarte de anchetă socială şi alte acte pe care le consideră necesare în susţinerea cererii.

Conform legii, preşedintele poate solicita, când consideră că este necesar, avize consultative de la Ministerul Justiţiei, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării, sau informaţii de la organele administraţiei publice locale, conducătorul locului de detenţie, organele judecătoreşti şi cele ale parchetelor, organele de poliţie şi altor instituţii publice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ