Gigi Becali obligat să aştepte în ţară sentinţa în dosarul schimbului de terenuri cu MApN

| 20 mai, 2013

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa astăzi în dosarul schimbului de terenuri dintre omul de afaceri George Becali şi Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Finanţatorul Stelei a fost oprit noaptea trecută de poliţiştii de frontieră, în timp ce încerca să plece din țară în Israel. Becali are interdicţia de a părăsi ţara, după ce pe numele lui a fost deschis un dosar penal.

La ultimul termen al procesului, 14 mai, procurorul de şedinţă a solicitat judecătorilor condamnarea tuturor inculpaţilor la închisoare cu executare: George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, Dumitru Cioflină, Ioana Cristina Babiuc.

În plus, procurorul a cerut ca pedeapsă complementară degradarea militară a lui Dumitru Cioflină şi plata de către inculpaţi a unor despăgubiri către Ministerul Finanţelor: George Becali şi Dumitru Cioflină - 423.000 dolari, George Becali şi Victor Babiuc - 448.000 dolari, reprezentând diferenţa de valoare între cele două terenuri schimbate cu MApN; George Becali şi Dumitru Cioflină - 21.000 dolari, reprezentând valoarea unui teren de 1,07 ha pe care Becali nu l-a mai dat MApN, precum şi menţinerea sechestrului asigurător pus pe bunurile inculpaţilor.

Procurorul a afirmat că George Becali şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi în mod greşit de instanţa de fond, care nu a ţinut cont de mai multe probe aflate la dosar.


Dumitru Cioflină, fost şef al Marelui Stat Major General şi secretar de stat în MApN, a declarat în faţa judecătorilor că este nevinovat şi suferă de depresie încă din anul 2004.

"Atât în rechizitoriu, cât şi în motivele de recurs, DNA a mistificat adevărul în ceea ce mă priveşte. Am conştiinţa curată. Eu nu am încălcat niciodată regulamentele militare. Oamenii din subordine îmi spuneau "generalul Stoper", pentru că nimic nu trecea de mine, nici măcar o virgulă. Din 2004, mă tratez de depresie profundă", a spus Cioflină.

Şi fiica lui Victor Babiuc, Ioana Babiuc, a afirmat în instanţă că este nevinovată şi că nu are nicio legătură cu schimbul de terenuri dintre Becali şi MApN.

George Becali a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997-2000, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi luare de mită.

Dumitru Cioflină este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, iar Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru al Apărării, a fost acuzată de complicitate la luare de mită.

DNA susţine că, în perioada 1996 - 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu Gigi Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de aproximativ 900.000 de dolari.

Potrivit DNA, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul MApN, au aprobat schimburile de terenuri dintre Armată şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului.

Becali a încercat să afle sentinţa în afara ţării

Deputatul Gigi Becali a fost oprit de poliţişti, duminică noaptea, pe Aeroportul "Henri Coandă".  Becali are interdicţia de a părăsi ţara, după ce pe numele lui a fost deschis un dosar penal, în care este cercetat pentru înşelăciune şi abuz în serviciu.

Finanţatorul Stelei a declarat luni dimineaţă că dosarul se referă la Avicola Iaşi. Potrivit unor surse judiciare, Gigi Becali a fost dus duminică noaptea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde i s-a adus la cunoştinţă că pe numele său s-a emis o interdicţie de a părăsi ţara.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ