"Good cop, bad cop” Băsescu atacă diplomații români, Ponta îi laudă

| 28 aug, 2013

Prin acuzațiile pe care le aduce diplomației române și în sprijinul cărora nu a prezentat nicio dovadă, președintele face un deserviciu major României. În acest sens trebuie remarcat că afirmațiile sale iresponsabile vin exact la momentul la care România se pregătește să dea atacul final pentru primirea în Spațiul Schengen.

La București se desfășoară în aceste zile Reuniunea Anuală a Diplomației Române. Evenimentul,  devenit de acum tradițional, reprezintă un moment de bilanț și de analiză a modului în care au fost îndeplinite obiectivele specifice, precum și de trasare a principalelor provocări cărora diplomația română va trebui să le facă față în perioada următoare.

Și, după cum este și firesc, la reuniune au luat parte toți înalții oficiali ai statului român, în frunte cu președintele Băsescu și premierul Victor Ponta. Din nefericire însă normalul se oprește aici.

Invitat să susțină un discurs, președintele a găsit de cuviință să profite de prilej pentru a-i lua la rost pe diplomații români prezenți la eveniment. „Am observat că unii şefi de misiune ţin să coafeze realităţile percepţiei dintr-un stat sau din altul” a spus Traian Băsescu, adăugând că asemenea demersuri sunt inutile pentru că „statele Uniunii Europene, statele membre NATO îşi iau informaţiile de la ambasadele lor de aici”.

Chiar dacă a trecut relativ neobservată în paginile ziarelor și emisiunile televiziunilor de știri, afirmația președintelui este deosebit de gravă. Traian Băsescu acuză diplomația românească că dezinformează cancelariile străine, știrbind astfel credibilitatea pe care diplomații români o au acolo.

Prin acuzațiile pe care le aduce diplomației române și în sprijinul cărora nu a prezentat nicio dovadă, președintele face un deserviciu major României. În acest sens trebuie remarcat că afirmațiile sale iresponsabile vin exact la momentul la care România se pregătește să dea atacul final pentru primirea în Spațiul Schengen.

Or, lobby-ul pe care diplomații români l-au depus în această direcție riscă să se năruie în contextul declarațiilor președintelui ca un castel de cărți de joc. Cum mai pot aceștia să promoveze de o manieră eficientă interesele României în lume dacă sunt acuzați de cel mai înalt  oficial al statului român că mint? Ce imagine mai poate avea o țară care își acuză diplomații de dezinformare în plan extern!?

Și ce să mai înțeleagă cancelariile străine din ceea ce se întâmplă în România de vreme ce, în timp ce șeful statului în ceartă pe diplomați, premierul îi laudă pentru profesionalism? Din pricina lui Traian Băsescu, care este incapabil să treacă peste interesele sale electorale meschine și să își aromonizeze poziția, așa cum este firesc, cu aceea a primului ministru, România se vede din exteriorul său ca un stat schizofrenic, în care un pol al Executivului trage într-o direcție, iar celălalt în alta.

Din perspectiva consecințelor dezastruoase pentru imaginea României în lume, comportamentul lui Traian Băsescu are un efect comparabil probabil doar cu dictatura lui Ceaușescu. Iar un șef al statului care lovește în interesele statului pe care îl conduce este ilegitim, indiferent de rezultatul referendumului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
29 aug, 2013
Administrator
Precizare
Pentru mai buna înţelegere a comentariilor postate la articole, precizăm că harnicii comentatori Obiectiv , Cantautor, Impiegat şi Fan Pop transmit de la acelaşi IP, adică sunt una şi aceeaşi persoană.
29 aug, 2013
bunicutza din cotroceni
basescu e dus cu PLUTA demult , asa ca ar trbui sa nu-l lasam sa umble liber prin lume
29 aug, 2013
cantautor impiegat
desi pareti tanara,ati ramas cantonata in trecut...
referendumul ,facut in pripa,este istorie...
la limita ,Basescu a ramas presedinte...
constitutional ,da linia politicii externe....asta e

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ