Gorghiu: Susținem eliminarea plafonului și a programului "Prima Casă" din legea dării în plată

| 21 mar, 15:25

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni că liberalii susțin eliminarea plafonului de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinație de locuință și a programului ''Prima Casă'' din legea dării în plată.

"Vom vota această lege în Camera Deputaților. Intră în procedură parlamentară în Comisia juridică. (...) Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe motiv (...) că este un plafon care stabilește o discriminare foarte clară și temerea noastră că această lege în baza acestui articol poate fi atacată la CCR este reală. Suntem pentru eliminarea programului 'Prima Casă' de sub incidența legii dării în plată. Această lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca și locuință, eliminăm din noțiunea de consumator absolut orice idee de speculă sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut să îl obțină", a spus Gorghiu, la finalul Biroului Politic Național, care a avut loc la Parlament, arătând că aceste principii vor fi discutate la grupul parlamentar al PNL din Cameră.

Ea a precizat că PNL susține ca legea dării în plată să se aplice tuturor contractelor în derulare.

"Nu vorbim de retroactivitate. Este exclus. Vorbim de efectivitatea legii din momentul publicării în Monitorul Oficial", a adăugat Gorghiu.

Liderul liberalilor a arătat că în urma discuțiilor cu specialiștii din PNL s-a stabilit eliminarea programului ''Prima Casă'' din această lege, pentru a nu exista suspiciuni că vor fi prejudiciați cei care apelează la acesta din "pricina unui comportament foarte elegant al băncilor".

"Am decis să punem înaintea oricărui lucru securitatea (...) consumatorului pentru a nu fi supus unor presiuni sau unor riscuri ulterioare în cazul în care (...) băncile decid să-și pună în aplicare într-un fel sau altul nu le-aș spune amenințări, ci lucrurile spuse public", a arătat Gorghiu.

Întrebată dacă poziția PNL a fost influențată de răspunsul premierului Dacian Cioloș, Alina Gorghiu a explicat că se bazează pe calcule care țin de avantaje în favoarea consumatorului.

"Miza noastră nu este să facem o lege care să rămână fără conținut sau care să prejudicieze în vreun fel consumatorul. Obiectivul principal care a stat la baza reglementării a fost unul foarte clar și cred că ni-l atingem inclusiv prin aceste propuneri — împărțirea riscului între bancă și clientul băncii. (...) Prin modificările legislative pe care le aducem mai tăiem un pic din poziția de forță pe care sistemul bancar a instituit-o în România. (...) Nu am agreat și nici Guvernul nu agreează integral pozițiile PNL, nici noi integral pozițiile BNR, dar cred că este o soluție de mijloc care poate aduce mult mai mult bine și mult mai multă securitate pentru consumatorii din România'', a mai spus Gorghiu, precizând că dacă pe viitor se impun alte modificări la acest proiect acestea vor fi făcute.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ