Grant de 27 de milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru noua linie electrică Cernavodă - Stâlpu

| 26 ian, 17:58

Statele membre ale Uniunii Europene au căzut, joi, de acord asupra propunerii Comisiei Europene de a investi 873 de milioane de euro în 17 proiecte-cheie de infrastructuri energetice europene, printre care se află şi un proiect din România, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Astfel, un grant de 27 de milioane de euro va fi alocat pentru sprijinirea construirii unei noi linii electrice interne de 400 kV între Cernavodă şi Stâlpu, care va contribui la creşterea capacităţii de interconexiune dintre România şi Bulgaria şi la integrarea energiei eoliene de pe litoralul Mării Negre.

Tranziţia Europei către o economie modernă, nepoluantă este obiectivul uniunii energetice, o prioritate a Comisiei Juncker. Liniile electrice şi conductele de gaz interconectate în mod corespunzător reprezintă componenta de bază a unei pieţe europene integrate a energiei, care se bazează la rândul său pe principiul solidarităţii.

Astfel, sprijinirea acestor 17 proiecte de energie electrică şi gaze selectate semnalează dorinţa Europei de a moderniza şi de a transforma sistemul nostru energetic într-un sistem mai competitiv, ceea ce va avea ca rezultat furnizarea unei energii mai ieftine şi mai sigure pentru toţi consumatorii europeni.

"Am demonstrat încă o dată că solidaritatea şi cooperarea sunt profitabile şi că uniunea energetică este pe cale să devină o realitate cu un impact tangibil pe teren. Este vorba de proiecte cu beneficii transfrontaliere majore şi, prin aplicarea acestora, vom consolida rezilienţa energetică a statelor membre ale UE", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetica, Maros Sefcovic.

"Numai o piaţă pe deplin interconectată va îmbunătăţi securitatea aprovizionării cu energie a Europei, reducând dependenţa de furnizori unici şi oferind consumatorilor mai multe posibilităţi de alegere", a declarat, la rândul său, comisarul pentru politici climatice şi energie, Miguel Arias Cańete.

Dintre cele 17 proiecte selectate pentru finanţare, opt sunt în sectorul energiei electrice (sprijin din partea UE în valoare de 680 de milioane euro) şi nouă în sectorul gazelor naturale (sprijin din partea UE în valoare de 193 de milioane euro). De asemenea, patru se referă la lucrări de construcţii (sprijin din partea UE în valoare de 723 de milioane euro) şi 13 la studii (sprijin din partea UE în valoare de 150 de milioane euro).

De departe, cel mai mare sprijin în sectorul energiei electrice a fost acordat pentru construcţia interconexiunii Franţa-Spania din Golful Biscaya, sub forma unui grant de 578 de milioane euro, cel mai mare grant acordat vreodată de Mecanismul pentru interconectarea Europei-Energie.

Finanţarea UE pentru proiectele selectate este asigurată de Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE), programul european de sprijin financiar pentru infrastructura transeuropeană. Acest mecanism a acordat deja 647 de milioane euro pentru 34 de proiecte în 2014, 366 de milioane euro pentru 35 de proiecte în 2015 şi 707 milioane euro pentru 27 de proiecte în 2016.

Pentru a fi eligibilă pentru un grant, o propunere trebuie să fie "un proiect de interes comun (PIC)'. Când vor fi finalizate, aceste proiecte vor aduce fiecare beneficii semnificative pentru cel puţin două state membre, vor creşte securitatea aprovizionării cu energie, vor contribui la integrarea pieţei, la intensificarea concurenţei, precum şi la reducerea emisiilor de CO2.

Lista este actualizată la fiecare doi ani, se precizează în comunicat, iar cea mai recentă listă PIC a fost publicată de Comisie în noiembrie 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ