Guşă: Dosarul lui Popa, joc de campanie electrolă pentru realegerea lui Băsescu

| 20 feb, 16:14

Dosarul Nicolae Popa a fost un joc de campanie electorală. Este dezvăluirea pe care o face Cozmin Gușă despre modul în care a acționat Traian Băsescu pentru a fi reales în 2009.

Consultantul politic susține că jocul la intimidare făcut de fostul președinte împotriva lui Mircea Geoană, în timpul dezbaterii televizate în care Geoană recunoștea că a fost acsă la Sorin Ovidiu Vântu, a fost posibil cu sprijinul lui Florian Coldea.

Acest dosar are legătură cu realegerea lui Traian Băsescu din 2009, respectiv cu un joc foarte ciudat al acestuia în al doilea mandat. Este foarte ciudată mărturia chestorului Liviu Popa, şeful Poliţiei Române la acea vreme, care spune că nu a aprobat şi nu a avut legătură cu acea plată pentru repatrierea lui Nicolae Popa. Al doilea element, acolo ni se spune că poliţia ar fi plătit întreaga sumă, practic prima sumă fiind plătită de omul lui Sebastian Ghiţă, în numele Parchetului, asta ceva poate fi incadrabil uşor la dare şi luare de mită. Apare şi numele lui Ion Ţiriac, care şi-a pus compania privată la dispoziţia statului, deşi extradarea trebuia sa se faca cu un avion de linie. Acesta a acceptat sume de bani atât de la omul lui Ghiţă, cât şi de la Poliţia Română, care a plătit printr-un fel de licitaţie trucată.

"Tot scandalul lui Popa, implicarea lui Kovesi, dezvăluirile lui Sebastian Ghiţă au legătură cu realegerea ca preşedintele a lui Traian Băsescu din 2009. Vorbim despre un joc ciudat din al doilea mandate a acestui. Ce apare important? Ca prim element apare mărturia fostului şef al IGP din acea perioadă, Liviu Popa, care spune că nu a aprobat şi nu a avut legătura cu acea plata făcută pentru repatierea fostului director FNI. (...) Al doilea element: acolo ni se spune că poliţia ar fi plătit întreaga sumă despre care tot poliţia spune că era dublă şi a fost plătită la o luna după aducerea lui Popa în ţară, prima parte fiind plătită de omul lui Sebastian Ghiţa în numele Parchetului", a explicat Cozmin Guşă.

Consultantul politic a accentuat şi alte elemente de context care arată şi mai clar că toată disputa legată de cazul Nicolae Popa nu avea nicio legătură cu interesul faţă de sutele de mii de români păgubiţi de Fondul Naţional de Investiţii.

"Sunt foarte mutle nume mari implicate în acest dosar, iar telesepctatorii Realtiatea TV trebuie să capete explicaţia logică. Nicolae Popa a dispărut din ţară în plin scandal FNI şi nimeni nu a avut treabă cu el, nici pe vremea guvernului lui Adrian Năstase, nici în primul mandat al lui Traian Băsescu, nimeni nu a fost interesat să-l aducă în ţară, deşi se ştia unde este. Dintr-o dată, pe 2 decembrie 2009, exact în preziua dezbaterii electorale decisive, când scorul era cu vreo 10 procente în favoarea lui Mircea Geoană, apare scenariul arestării lui Popa. Faptul că Basescu a folosit în dezbatere acest argument, care ar fi fost motivul pentru care Geoana l-ar fi viziat pe Vîntu, ne arată că arestarea era un element determinant în acest joc de tip emoţional in care au fost implicaţi cei mai puternici oameni din stat, pe filiera George Maior, şeful SRI, Florian Coldea, adjunctul său, Laura Codruţa Kovesi, ca şef al Parchetului General şi, să nu uită, că dezbaterea finală Geoană-Băsescu a fost moderată de vedeta de atunci a Realitatea TV, Robert Turcescu. Din acesată înlănţuire ne dăm seama că a fost u scenaru care nu avea legătură cu românii păgiuviţşi, ci ca să încline balanţa în favoarea lui Băsescu. Să ne amintim că 3 zile mai târziu a apărut episodul "sufrageria lui Oprea", a precizat Guşă.

"Aceste elemente ne arată că implicarea tardivă în dosarul FNI, după 8-9 ani, avea legătură cu Băsescu şi interesele celor din jurul lui, Coldea, Kovesi şi alţii, ca Băsescu să fie reales. (...) Cei care i-au promis acest lucru, mă refer la aripa Coldea, au reuşit să facă acest joc de intimidare a dezbaterii, cu concursul lui Geoana, care nechemat, netrimis, s-a dus la Vântu acasă pe 2 decembrie şi s-a lăsat pozat."" a mai explicat consultantul politic, la vremea respectivă şef de campanie al lui Geoană.

În ceea ce priveşte miza actuală a scandalului, Cozmin Guşă este de părere că două persoane au interese directe şi puternice: Sebastian Ghiţă şi Laura Codruţa Kovesi. "Este oportunitatea unui joc de imagine între Kovesi şi Ghiţă. Primul vrea să se întoarcă în ţară, a doua vrea să ajungă procuror general UE fără să ne spună adevărul despre implicarea lui Băsescu şi a lui Coldea, a acelui stat paralel consolidat în al doilea mandat al lui Băsescu."

Tag-uri: coldea, dragnea, Guşă, kovesi
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ