Guvernul a aprobat o serie de măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în urma incendiului de la COLECTIV

| 03 feb, 18:03

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o serie de măsuri pentru sprijinirea persoanelor rănite în incendiul din Clubul Colectiv, astfel încât ajutorul financiar se va extinde şi pentru răniţii trataţi în regim ambulatoriu şi pentru însoţitorii persoanelor rănite.

"Guvernul a aprobat o hotărâre legată de acordarea unor ajutoare de urgenţă în cazul persoanelor rănite în tragicul eveniment din 30 octombrie 2015. A fost nevoie de această nouă HG pentru a clarifica ajutoarele pentru persoanele aflate în tratamentul ambulatoriu şi pentru însoţitorii lor. Prin această HG se aprobă acordarea unor ajutoare de urgenţă suplimentare faţă de cele reglementate prin HG 925 din 2015 care a început să pună bazele acestor ajutoare", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, după şedinţa Executivului. 

Conform unui comunicat al Guvernului, acordarea ajutorului financiar însoţitorului persoanei rănite se va extinde, urmând ca de acesta să poată beneficia atât pentru perioada spitalizării, cât şi pentru perioada în care rănitul urmează tratament în regim ambulatoriu. 

"De asemenea, a fost extinsă modalitatea de sprijin, astfel încât de acest ajutor să beneficieze şi însoţitorii răniţilor aflaţi la tratament în ţară, în localitatea de domiciliu. Aceştia vor putea beneficia de 50 lei pe zi pentru întreaga perioadă de tratament în ambulatoriu. Aceste măsuri se adaugă celor deja stabilite prin HG 925/2015, respectiv: un membru al familiei sau altă rudă care însoţeşte un pacient transferat la un spital din străinătate va primi 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare şi masă (200 de euro pe zi) pe perioada spitalizării, şi 1.500 de euro pentru transport, un membru al familiei sau altă rudă a persoanei rănite internate în spitale din Bucureşti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizării", precizează Executivul. 

Totodată, potrivit actului normativ adoptat, ajutoarele suplimentare se acordă pentru o perioadă de până la 180 de zile, indiferent dacă tratamentul în regim ambulatoriu se efectuează în ţară sau în străinătate în statele membre UE, ale Spaţiului Economic European sau în alte ţări, dar nu mai târziu de împlinirea termenului de şase luni de la publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. 

Această perioadă de până la 180 de zile este suplimentară faţă de perioada de spitalizare. Ajutoarele suplimentare se acordă în baza unei cereri depuse la agenţia judeţeană pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, însoţită de copia actelor de identitate ale persoanei rănite şi însoţitorului. În situaţia în care rănitul şi însoţitorul se află în străinătate, documentele se depun la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale MAE, care le retransmit Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, mai informează comunicatul. 

Aceste ajutoare suplimentare se vor plăti din bugetul pe 2016 al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, prin agenţiile de plăţi şi inspecţie socială. 

De asemenea, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care a extins reglementările privind acordarea ajutoarelor de urgenţă pentru familiile persoanelor care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv, acestea urmând să primească şi în 2016 ajutoare în cuantum de 5.000 de lei. 

"Acest sprijin va putea fi acordat şi în cursul anului 2016 familiilor persoanelor decedate în urma tragicului eveniment, pentru cazurile de deces pentru care familiile nu au beneficiat de acest ajutor de urgenţă. Ajutorul este în cuantum de 5.000 de lei şi va fi acordat în baza unei cereri adresate agenţiei pentru plăţi şi inspecţie socială din raza teritorială a domiciliului şi a unei copii a actului de identitate. Plata ajutoarelor de urgenţă se efectuează de către agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliul familiilor", arată Executivul. 

Decizia a fost luată de Guvern având în vedere că până în prezent au fost plătite ajutoare de urgenţă pentru familiile a 42 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Colectiv, arată comunicatul Executivului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ