Guvernul a cerut tuturor companiilor de stat să vireze la buget bani în avans

| 12 sep, 13:38

Guvernul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare, a declarat marţi premierul Mihai Tudose. Până astăzi, două companii, Romgaz şi Conpet, au anunţat că vor acorda dividende suplimentare către statul român.

Întrebat, la finalul BPN al PSD, despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat Romgaz şi Conpet să vireze în avans către bugetul de stat câteva sute de milioane de lei sub formă de dividende, premierul a explicat: 'Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov - Ploieşti (tronson de autostradă - n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener'.

Tudose a arătat că virarea la buget a acelor sume de către companiile de stat menţionate nu reprezintă o problemă.

'Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie. Acolo unde banii oricum nu erau angajaţi, nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum', a afirmat prim-ministrul.

La sfârşitul săptămânii trecute, Executivul a aprobat o rectificare a bugetului, care arată că intenţia este să colecteze sume importante de la companiile pe care le deţine, scopul fiind echilibrarea bugetului.

În nota de fundamentare a actului normativ referitor la rectificare se vorbeşte despre faptul că “veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr 29/2017”, adică cea în baza căreia statul cere bani de la Romgaz. Ar putea urma Hidroelectrica, Transelectrica, Transgaz, Nuclearelectrica, dacă vorbim doar despre companiile de stat din energie.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ