Guvernul României susține Republica Moldova pe parcursul său european

| 15 aug, 2013

Constant în atitudine, Guvernul României susține obiectivele Chișinăului în perspectiva aderării la Uniunea Europeană. Până la acest moment, UE si Republica Moldova au finalizat negocierile unui Acord de Asociere, inclusiv asupra unei Zone de liber-schimb aprofundate și cuprinzătoare, ce urmează să fie inițiat la summitul din Vilnius (Lituania) al Parteneriatului Estic, în noiembrie 2013.

În acest sens, Guvernul României își arată sprijinul prin implementarea unor proiecte de natură să ajute la dezvoltarea Republicii, precum racordarea rețelei electrice, proiecte de infrastructură, investiții, acțiuni de natură să apropie cele două state la nivel economic, comercial, cultural si al contactelor interumane, pe de o parte și care vor conduce la atingerea obiectivelor de integrare europene, pe cealaltă parte.

Demonstrând încă o dată lipsa gândirii strategice pe termen mediu și lung și a diplomației, Traian Băsescu căută parcă să tensioneze relațiile dintre guvernul României și cel de la Chișinău. După declarațiile belicoase în legătură cu turneul lui Victor Ponta în Asia, de natură să aducă mari prejudicii relațiilor bilaterale ale României, președintele își dă iar cu părerea, de data asta în cazul Republicii Moldova, uzând o retorică populistă.

Prin afirmațiile lipsite de fond în legătură cu o problemă așa delicată cum este cea a unirii, Traian Băsescu pune în pericol obiectivele europene ale Chișinăului și crează tensiuni între cele două state.

Spre deosebire de poziția președintelui Traian Băsescu în legătură Republica Moldova, care se manifestă doar la nivel declarativ, pe parcursul celor două mandate nefiind demarate acțiuni concrete de natură să strângă relațiile dintre cele două țări, ori să sprijine în vreun fel Chișinăul, Guvernul USL are dovada unor proiecte reale, viabile și realizabile în vederea susținerii parcursului european al Republicii Moldova.

Un proiect în acest sens îl reprezintă gazoductul Iași-Ungheni, care va conduce la consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Premierul Victor Ponta va participa pe 27 august la inaugurarea gazoductului, în aceeași zi având loc și Forumul Euroregiunii Siret - Prut – Nistru. La ceremonie vor participa atât premierul Chişinăului, Iurie Leancă, cât şi comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger.

De asemenea, se negociază o majorare a bugetului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) în vederea sprijinirii comunităților românești, inclusiv cele din Republica Moldova. În același sens, prin intermediul proiectului desfășurat de Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni, vor fi deschise două sedii în Republica Moldova ce vor avea ca principală activitate desfăşurarea programelor de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Tot în vederea întării relațiilor dintre cele două state, Guvernul României analizează posibilitatea reducerii taxei de viză și simplificarea procedurilor de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din Republica Moldova.

Prin implementarea acestor proiecte, Guvernul României demonstrează continuitate și coerență în sprijinirea Republicii Moldova pentru îndeplinirea obiectivelor europene în vederea aderării, contrar președintelui Traian Băsescu care trăiește într-o realitate maioresciană a formelor fără fond.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ