Guvernul spaniol respinge orice mediere în criza catalană

| 06 oct, 09:32

Guvernul spaniol a respins miercuri apelul liderului separatist catalan Carles Puigdemont la o mediere atât timp cât acesta continuă să amenințe că va înfăptui secesiunea, informează AFP.

"Dacă Carles Puigdemont vrea să ne vorbească, să negocieze sau să trimită mediatori, el știe perfect ce trebuie să facă mai întâi: să revină pe calea legii, pe care nu ar fi trebuit s-o părăsească niciodată", a reacționat guvernul într-un comunicat.

Guvernul conservator condus de Mariano Rajoy îl avertizează pe Carles Puigdemont că "nu va accepta niciun șantaj'. 'Retrageți amenințarea cu ruptura!", îi cere el acestuia.

Anterior, Carles Puigdemont își reiterase apelul la o mediere internațională, afirmând că ar fi primit "mai multe propuneri" pe care guvernul nu le acceptase.

El îl acuzase pe regele Spaniei, Felipe al VI-lea, care îl criticase dur în ajun, că ar "ignora în mod deliberat" milioanele de catalani, condamnându-le aspirațiile la independență.

"Puigdemont a demonstrat că nu este doar un conducător în afara legii, ci și că este absolut rupt de realitate", i-a răspuns aproape imediat vicepreședintele guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul separatist al acestei regiuni cu 7,5 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei a organizat duminică un referendum cu privire la autodeterminare în pofida avertismentelor repetate ale justiției.

El afirmă că "Da"-ul pentru independență a obținut voturile a 90% dintre cei 2,26 de catalani care au votat (participarea la referendum fiind de 42,3% dintre cei cu drept de vot).

Acest scrutin, care s-a desfășurat fără liste electorale, fără observatori și care a fost declarat anticonstituțional de justiția spaniolă, urma să se încheie la începutul săptămânii viitoare printr-o declarație unilaterală de independență a Cataloniei.

Discuțiile care durează de mai mulți ani între guvernul central și cel catalan au provocat în Spania cea mai gravă criză politică după tentativa de lovitură de stat din februarie 1981.

Mariano Rajoy refuză să discute despre un referendum pentru autodeterminare în Catalonia, argumentând că legea supremă îl interzice și că toți spaniolii ar trebui să se pronunțe cu privire la viitorul țării lor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ