Hippsterii pleacă, ultrașii rămân

| 06 sep, 2013

Mai mulți protestatari au forțat cordoanele, improvizând adevărate scene cu scopul evident de a provoca o intervenție dură din partea jandarmilor. Din fericire s-a mai confirmat odată că cel mai deștept cedează și merită lăudată atitudinea forțelor de ordine. Putem doar presupune că cei care trăgeau un semnal de alarmă despre o posibilă manipulare a manifestației au avut dreptate.

Minunea de câteva zile a protestelor pașnice împotriva exploatării miniere de la Roșia Montană s-a cam terminat. A patra zi a fost parcă un revers al medaliei și a contrazis viziunea edulcorată a unei mișcări ecologiste de factură romantic-stângistă. Hipsterii cuminți de zilele trecute au făcut ușor-ușor loc unor adevărați provos, protestatari ajunși la limita răbdării și interesați nu atât de lozincile anti-sistem de până atunci ci mai degrabă de un conflict deschis cu jandarmii.

Mai mulți protestatari au forțat cordoanele, improvizând adevărate scene cu scopul evident de a provoca o intervenție dură din partea jandarmilor. Din fericire s-a mai confirmat odată că cel mai deștept cedează și merită lăudată atitudinea forțelor de ordine. Putem doar presupune că cei care trăgeau un semnal de alarmă despre o posibilă manipulare a manifestației au avut dreptate și recenta implicare a unor politicieni de dreapta în Piață a culminat cu provocările de aseară. Pentru cercurile politice care au fost la originea reprimării dure a manifestațiile din ianuarie 2012, o asemenea evoluție ar fi mană cerească.

Nici până acum nu puteam spune că cei câteva mii de protestatari din Piața Universității ar fi empatizat cine știe ce cu amârâții care trăiesc de azi pe mâine în zona Roșiei Montane. Mulți dintre ei erau și până acum interesați mai degrabă să facă parada modei, defilând seară de seară cu mașini de mii de euro, haine și accesorii la care un om din Roșia Montană nu poate nici măcar visa, cu atât mai puțin să și le permită.

Acest gen de manifestanți superficiali sunt inevitabili oricărei cauze și nu merită o atenție deosebită. Însă organizatorii ar trebui să fie de acum extrem de atenți la apariția unei faune periculoase, a celor interesați mai mult de o bătaie bună cu jandarmii, indiferent sub ce pretext. O asemenea fracțiune, mică dar violentă, ar putea provoca prejudicii de imagine incomensurabile atât cauzei ecologiștilor cât și celor care au făcut până în acest moment eforturi notabile ca manifestanții de azi să nu fie târâți într-un conflict deschis cum a fost cel din ianuarie 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 sep, 2013
Puscasu Ovidiu
Simona, asta e tipul de subiect la care daca nu ai ceva, Clar, Concret, Evident si incontestabil de evidentiat... Te abitii sa-l comentezi. Se pot da tot felul de interpretari, toate impotriva celui care scrie articolul de acest gen. Vorbe, vorbe, vorbe..... hai sa aruncam cuvinte la intamplare. Zii sincer, tu tii cu ursul ?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ