Horia Grama, PSD: TRICOLORUL ROMÂNESC ar fi trebuit arborat pe PRIMĂRIA COVASNA chiar şi fără acordul edilului

| 10 sep, 18:00

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că tricolorul românesc ar fi trebuit arborat pe turla Primăriei Sfântu Gheorghe chiar şi fără acordul conducerii acestei instituţii, în cadrul ceremoniilor desfăşurate marţi, cu prilejul împlinirii a 71 de ani de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia fascisto-horthystă, transmite Agerpres.

Horia Grama a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că steagul de pe turla Primăriei 'nu este un simplu steag', ci are o 'încărcătură simbolică aparte', amintind de tricolorul pe care Armata Română l-a arborat pe 8 septembrie 1944 ca simbol al eliberării primului oraş din Ardealul de Nord, prin urmare ar fi trebuit reînălţat în acest loc în ciuda opoziţiei Primăriei.

'Am văzut o oarecare timorare, o timiditate a tuturor autorităţilor care au participat la acest eveniment, nu am înţeles de ce, dacă erau acolo de la Poliţie, Pompieri, Armată, Jandarmerie cu prefectul în frunte, de ce nu au ridicat o scară şi puneau steagul şi terminam orice discuţie (...) Eu cred că ar fi trebuit să se rezolve simplu, veneau cu macaraua de la ISU, luau steagul de la veterani şi îl puneau acolo şi era problema Primăriei dacă îl lăsa acolo sau îl dădea jos şi nu se mai făcea atâta tam-tam (...) Steagul, prin istoria lui, are dreptul să fie acolo, este steagul României, dacă l-ar fi pus, ce se întâmpla? Să vedem dacă îl mai dădea cineva jos', a declarat Horia Grama.

În opinia sa, conducerea Primăriei a dat dovadă de "ipocrizie" invocând drept impediment în calea arborării steagului faptul că lucrările de reabilitare a clădirii nu au fost terminate şi că în vârful turlei a fost montat un paratrăsnet.

'Vă spun că şi înainte tot de paratrăsnet era prins steagul, hai să fim serioşi şi să nu ne mai ascundem după deget (...) Explicaţiile că legea nu prevede steag pe turla Primăriei, că nu am recepţionat lucrarea de la constructor, că e un paratrăsnet acolo sunt nişte explicaţii ipocrite din partea lor (...) Nu poţi să te opui arborării drapelului, un simbol sfânt al României, într-un loc deja consacrat (...) Ce interpretare să dăm la opoziţia arborării steagului? Că administraţia locală, în frunte cu primarul, sunt simpatizanţi fascişti?', a mai spus Horia Grama.

El a ţinut să sublinieze că statul român asigură drepturi depline minorităţilor naţionale, implicit membrilor comunităţii maghiare, de a-şi păstra identitatea naţională, de a învăţa în limba lor maternă şi a avea autonomie în administraţia locală, drepturi care presupun, însă, şi obligaţii, cum ar fi respect faţă de stat, de legea şi simbolurile statului în care trăiesc.

'Atitudinea asta ostilă, vă spun sincer şi atenţionez şi liderii maghiari, eu cred că face rău în primul rând maghiarilor, pentru că se creează în rândul românilor un curent de opinie defavorabil lor şi nu cred că este bine (...) Eu cred şi sper că pe calea dialogului şi argumentelor această chestiune (a steagului - n.red.) se va rezolva (...) Mă voi implica şi eu şi o să fac tot posibilul să aplanăm această dispută şi steagul tricolor să fie acolo unde îi este locul. Îmi pare rău că veteranii de război au fost puşi în această situaţie penibilă', a mai adăugat parlamentarul covăsnean.

El a opinat că disputa a apărut pe fondul lipsei de comunicare dintre Prefectura Covasna, în calitate de organizator, respectiv prefectul Sebastian Cucu, care nu şi-a 'folosit întreaga autoritate dată de prerogativele funcţiei', şi autorităţile locale. Grama a mai spus că susţine propunerea prefectului ca autorităţile locale să fie obligate prin lege să arboreze pe cel mai înalt punct al Primăriei câte un steag tricolor în semn de omagiu pentru ostaşii care au luptat pentru reîntregirea ţării.

Disputele pe seama steagului de pe Primăria Sfântu Gheorghe s-au iscat marţi, după ce autorităţile locale au refuzat cererea veteranilor de război de a rearbora drapelul naţional pe turla instituţiei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ