Hossu: Aşteptăm propuneri de rezolvare a disfuncţionalităţilor din legea actuală a salarizării

| 19 ian, 19:53

Toate ministerele şi federaţiile sindicale trebuie să vină până vineri cu observaţii şi propuneri de rezolvare a celor şase puncte care arată disfuncţionalităţi la legea actuală de salarizare, negocierile urmând să se încheie până pe 10 februarie, a declarat marţi preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, transmite Agerpres.

"Conform celor stabilite de comun acord în comisie, a rămas ca până vineri toate ministerele, împreună cu federaţiile sindicale din domeniul lor de aplicabilitate, să vină cu observaţii, cu propuneri de rezolvare şi cu datele anexe la cele şase puncte din Memorandum care arată disfuncţionalităţi la legea de funcţionare actuală şi care să fie corectate. De asemenea, se înaintează criteriile de perfomanţă, de motivare a personalului de la nivelul fiecărui minister în parte, urmând ca săptămâna viitoare, ca să ne încadrăm în calendar, să fie luate în discuţie, comisia cu fiecare minister în parte, pentru a găsi soluţionări de rezolvare la problema respectivă", a spus Hossu. 

Potrivit acestuia, negocierile ar trebui să se încheie în data de 10 februarie, urmând ca proiectul să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât ca legea să poată fi promovată de Parlament până în luna mai. 

"Ideea de bază este ca undeva până în 10 februarie să se termine negocierile, să existe textul efectiv, Guvernul să o pună imediat pentru dezbatere publică până la începutul lunii martie, urmând ca la începutul lunii martie să fie înaintat Parlamentului şi până în luna mai - ca să se poate respecta legislaţia în vigoare - să fie, sperăm, promovată de Parlament, pentru că problema de fond este că va afecta evident şi salarizarea, indemnizarea în sectorul parlamentar", a explicat preşedintele CNS Cartel Alfa, precizând că Legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017. 

El a subliniat că, indiferent dacă se mergea pe proiectul legii de anul trecut sau pe legea actuală în vigoare, elementul de bază aprobat şi cel mai important este că "baza de raportare unu va rămâne tot timpul salariul minim garantat în plată în economie". 

"Ceea ce înseamnă o creştere substanţială a valorii efective pentru fiecare funcţie în parte, urmând să vedem şi să găsim resursele necesare financiare pentru aplicabilitate într-o perioadă de tranziţie estimată la patru ani de zile", a subliniat Bogdan Hossu. 

Liderul sindical a mai afirmat că miercuri sindicatele vor primi documentele legate de evaluare performanţelor, urmând ca până vineri să primească şi datele legate de cele 6 puncte din Memorandum care sunt disfuncţionale. Printre acestea, Hossu a menţionat faptul că sunt 24 de clase care se suprapun, faptul că sunt proaspăt angajaţi care au, în acelaşi timp, acelaşi salariu ca cei cu vechime mare etc. 

"Problema critică care rămâne este faptul că Ministerul de Finanţe ne-a anunţat că există o limită financiară care este alocată şi care, cel puţin ochiometric, nu vreau să spun că avem calculele, nu este suficientă pentru aplicarea în orice formă a coeficienţilor care sunt prevăzuţi în diferitele variante", a mai afirmat liderul Cartel Alfa. 

În ceea ce priveşte criteriile de performanţă, liderul de sindicat a menţionat că acestea sunt necesare, dar trebuie găsite motivările cele mai bune. 

"Este nevoie de nişte criterii de performanţă, de stimulare, modalitatea este greu de spus. Partea guvernamentală ne va trimite mâine (miercuri n.r) ce au centralizat de la ministerele care au răspuns, pentru că nu toate ministerele au răspuns. Evident, vom analiza cu structurile proprii, pentru că scopul este ca într-adevăr să se găsească, după specificul fiecărui sector, mecanismele de încurajare a performanţei adecvate. Un mecanism prea rigid, cum a fost de exemplu cel cu salariile de merit, care acordate pe un an, nu erau o formă stimulativă. Probabil că durata trebuie schimbată, formele se vor discuta împreună ca să găsim exact motivările cele mai bune pentru fiecare funcţie în parte", a spus Hossu. 

Guvernul a decis, săptămâna trecută, să formeze un grup de lucru interministerial care să elaboreze noua lege a salarizării publice, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care menţiona că actul normativ ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii februarie. 

Potrivit lui Dan Suciu, acest grup interministerial va începe un proces de consultare cu toate instituţiile, ministerele, care să îşi poată exprima un punct de vedere în legătură cu modificările legii salarizării publice. 

Conform unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES, grupul de lucru pentru întocmirea unui nou proiect de lege de salarizare a personalului plătit din fonduri publice va fi format, pe lângă doi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale, din câte un secretar de stat şi două - trei persoane din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, al Ministerului Finanţelor Publice, al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, al Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi al Ministerului Justiţiei. Grupul de lucru va funcţiona sub coordonarea Ministerului Muncii, care va asigura şi secretariatul tehnic, iar şedinţele grupului de lucru vor fi prezidate de ministrul Muncii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 ian, 20:27
liviuioan
-- lelita IOANA--
... de-om mai duce pan' la toamna-- sa bem vin , mancam pastrama de VITA KOBE--branconand- frumos- elegant la FALCA cea de sus, muzica a la' Turcescu . Bogdanel, stie - din toamna- alt guvern-GUVERNUL LUI--salariul, intr-un cui sa-l pui- vai mama lui ; pentru ca- AVIOANE .

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ