Hunor Kelemen: UDMR intenţionează organizarea de referendumuri locale în şase judeţe pe regiunile de dezvoltar

| 06 oct, 2013

UDMR intenţionează organizarea unor referendumuri locale în şase judeţe, pe 8 decembrie, privind regiunile de dezvoltare economică, a anunţat, duminică, la Arad, preşedintele formaţiunii, Hunor Kelemen.

''La referendum, cetăţenii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş vor fi întrebaţi dacă doresc ca aceste judeţe să constituie o regiune de dezvoltare economică, iar în cazul judeţelor Bihor, Sălaj şi Satu Mare, cetăţenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord ca aceste judeţe să facă parte din aceeaşi regiune de dezvoltare economică. (...) Regiunile de dezvoltare economică au ca scop folosirea banilor europeni într-un mod coerent, pentru a atenua nivelurile de dezvoltare economică între judeţe şi, din acest punct de vedere, cel puţin, eşecul acestui concept este vizibil pe forma actuală a regiunilor de dezvoltare economică, atât în perioada preaderare, cât şi în perioada postaderare. Dacă eşecul este vizibil, trebuie să găseşti o soluţie de remediere a acestei probleme, iar soluţia noastră este aceea de constituire a unor regiuni de dezvoltare economică mai mici, alcătuite din judeţe mult mai apropiate în ceea ce priveşte dezvoltarea economică. Astfel, scopul constituirii acestor regiuni ar putea fi atins, atât pe termen mediu, cât şi pe termen lung, noi gândindu-ne de fapt la perioada 2014 - 2020, adică la proiecţia bugetară a UE, de unde vor veni bani pentru programele de dezvoltare regională'', a precizat Hunor Kelemen, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că UDMR a susţinut, şi când se afla la guvernare, dar şi în opoziţie, că nu este nevoie ca în România să se înfiinţeze noi regiuni administrative. În opinia sa, nu este nevoie ca între judeţe şi Guvernul central să mai apară un nou nivel administrativ, aceasta însemnând mai mulţi bani, mai multă birocraţie, decizii luate de la nivel local şi duse la nivel regional. ''La acest moment, nici nu este posibilă înfiinţarea de regiuni administrative, întrucât, în Constituţia României, nu este prevăzută existenţa unor asemenea regiuni. (...) Se pare că Guvernul ar da înapoi în ceea ce priveşte înfiinţarea regiunilor administrative, în primul rând pentru că nu are creat cadrul legislativ în acest sens. Probabil însă au contat şi argumentele aduse de noi, dar, în mod cert, până nu modifici Constituţia, nu poţi să ai regiuni administrative. Practic, la acest moment, USL nu are capacitatea de a amenda Constituţia prin referendum, pentru ca noua Constituţie să intre în vigoare în 2014'', a susţinut Hunor Kelemen.

Hunor Kelemen s-a aflat duminică la Arad, pentru a lua parte la manifestările de comemorare a executării celor 13 generali, capi ai Revoluţiei de la 1848 - 1849, din Ungaria.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ