ÎCCJ: Torţionarul Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare

| 30 mar, 13:24

Ioan Ficior, fost comandant al coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel la ÎCCJ.

Torționarul Ion Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare. În cazul lui Ficior, spre deosebire de cazul torționarului Alexandru Vișinescu, acest verdict nu este unul final. Cel mai probabil, condamnarea finală va veni peste 6 luni.

El a este acuzat de crime împotriva umanității din timpul regimului comunist.

În cazul lui Ion Ficior, procurorii au cerut o condamnare de 25 de închisoare. Ficior este acuzat de acte de tortură în timpul cât a fost la penitenciarul din Periprava, acolo unde mai mulți deținuți au murit din cauza relelor tratamente. Se pare că, din mărturiile persoanelor care au fost închise acolo, torționarul le-ar fi aplicat torturi groaznice celor închiși acolo, el fiind acuzat de moartea a 103 deținuti politici.

Cât timp s-a aflat la comanda unităţii, Ficior a impus în rândul deţinuţilor un regim sever de detenţie. Fostul deţinut Iosif Corpaş, condamnat pentru trecere frauduloasă a frontierei, a povestit că deţinuţii care mâncau din porumbul pe care îl recoltau erau aspru pedepsiţi. După ce li se puneau ochelari negri la ochi, erau duşi într-o baracă unde erau bătuţi crunt. Informaţia apare într-un document al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.

În schimb, torţionarul neagă acuzaţiile care i se aduc şi spune că deţinuţii au murit de bătrâneţe.

Avocata sa a decis că va cere o achitare, spunând că statul român nu a făcut nimic în cazul său, având la dispoziție aproximativ 20 de ani de la revoluție în care îl putea cerceta, și eventual, condamna.

El este al doilea torționar trimis în judecată de către Parchetul General, după Alexandru Vișinescu. De asemenea, parchetul a cerut și plata unei sume de bani celor abuzați și torturați.

Inițial, foștii deținuți politici au cerut condamnarea pe viață a lui Ficior, dar acest lucru nu a mai fost posibil deoarece acesta are peste 60 de ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ