În 5 ani vom alimenta Republica Moldova cu energie

| 05 aug, 2013

În acest an urmează să fie inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, a cărui realizare este estimată la 10 milioane de euro. Magistrala de gaz care leagă România de Republica Moldova este un reper major în strategia autorităților moldovenești de a reduce dependența de 100% faţă de gazele naturale importate din Rusia

Independenţa energetică a oricărei ţări este un subiect foarte serios. La mijloc nu este doar o chestiune de suveranitate naţională. Independenţa energetică înseamnă avantaje economice foarte importante, înseamnă preţuri bune pentru populaţie, înseamnă locuri de muncă. În cazul României, independenţa energetică pe care ne-o putem câştiga prin exploatarea resurselor de gaz din Marea Neagră, prin construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă şi prin exploatarea gazelor de şist mai înseamnă ceva. Întărirea legăturilor cu Republica Moldova.

După 20 de ani de construit poduri de flori pe care le mătură rapid viiturile provocate de robinetele Gazprom, România are o şansă formidabilă de a transforma vorbele dulci transmise Republicii Moldova în sprijin pragmatic pe cea mai dură zonă de dependenţă impusă de Federaţia Rusă. Este vorba despre aprovizionarea cu gaz.

Concret, în acest an urmează să fie inaugurat gazoductul Iaşi-Ungheni, a cărui realizare este estimată la 10 milioane de euro. Magistrala de gaz care leagă România de Republica Moldova este un reper major în strategia autorităților moldovenești de a reduce dependența de 100% faţă de gazele naturale importate din Rusia. Este, aşadar, un proiect energetic, gândit să răspundă necesității Republicii Moldova de a-și asigura securitatea energetică, dar și ca alternativă comercială de livrare a gazelor
naturale.

Construcția gazoductului este susținută de Comisia Europeană și finanțată parțial de UE în cadrul Programului Operațional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova”. Lungimea totală a conductei de gaz Ungheni-Iași va fi de 43,2 km, dintre care 10,4 km vor fi pe teritoriul Republicii Moldova. Primii care vor beneficia de gazele româneşti vor fi locuitorii raionului Ungheni.

Inaugurarea gazoductului în acest an a fost susţinută şi de premierul Victor Ponta care, în urmă cu două luni, declara următoarele: “anul acesta vreau inaugurăm, şi ca un mesaj special pentru Republica Moldova – conexiunea de gaze, după aceea urmând să îmbunătăţim conexiunea de energie de înaltă tensiune”. Dincolo de solidificarea legăturii dintre România şi Republica Moldova, gazoductul va permite şi conectarea Republicii Moldova la piaţa de gaz a Uniunii Europene. În condiţiile în care conectarea României la sistemul european de transport al gazelor avansează, Republica Moldova se va integra în spaţiul comunitar din punct de vedere al infrastructurii energetice, ceea ce va determina o apropiere suplimentară a ţării de spaţiul economic şi de valori europene.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, dincolo de a fi o obligaţie morală a României, este una dintre cele mai importante investiţii ale statului Român din punctul de vedere al echilibrelor de putere în această parte a Europei. În plină ofensivă a Rusiei, contraponderea energetică pe care o oferă România, cu sprijinul activ şi direct al Uniunii Europene, reprezintă o dovadă de suveranitate şi un reper al faptului că graniţa naturală de Est a Uniunii Europene este pe Nistru.


loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 aug, 2013
cantautor
"Romanele istorice sunt o pasiune de-ale mele de când eram mic"
Mai baiatule,mai copile,mai specialistule,mai licentiatule(?),chiar nu te zgarie putin,la ureche, cand citesti propozitia asta autobiografica.....?
Intr-adevar,si te citez din nou:"cât de puține am învățat."
Mai nimic....

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ