În cinci spitale din țară și din Capitală nu se operează decât urgențele din cauza problemei dezinfectanților

| 13 mai, 10:48

Spitalele intră în colaps unul după altul din cauza dezinfectanţilor. După ce premierul Cioloş a anunţat că toate substanţele de la Hexi Pharma trebuie retrase, medicii se văd în situaţia în care nu mai pot opera. În condiţiile în care de la Guvern nu a venit nicio soluţie de rezervă. Doar urgenţele ajung pe masa de operaţie la cinci spitale din ţară şi din Capitală, în timp ce alte unităţi medicale se împrumută "prin vecini".

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Sănătății, ”Direcţiile de Sănătate Publică au raportat situaţia stocurilor disponibile de produse biocide de la nivelul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private, precum şi situaţia derulării intervenţiilor chirurgicale în spitalele publice. Astfel, din cele 41 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, situaţia în care se efectuează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă, este următoarea:
1.     Judeţul Dolj – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
2.     Judeţul Galaţi – Spitalul de Pediatrie – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
3.     Judeţul Olt – Spitalul Judeţean – desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
4.     Judeţul Teleorman –Spitalul Județean - desfăşoară intervenţii chirurgicale în regim de urgenţă
5.     Bucureşti – Institutul de Pneumologie  Marius Nasta

În cazul celor 5 unităţi sanitare care în prezent derulează intervenţii chirurgicale doar în regim de urgenţă au fost dispuse măsuri pentru remedierea situaţiei cu celeritate, astfel încât, în cursul zilei de mâine să se poată relua fluxul normal al activităţii chirurgicale”.

Între timp, şi alte unităţi sanitare din ţară au decis blocarea operaţiilor. La Spitalul de urgenţă din Alba Iulia a fost nevoit să ia împrumut iod, o substanţă care se foloseşte în blocul operator, pentru operaţiile urgente.

Probleme sunt în toate spitalele care folosesc produse de la Hexi Pharma.

Având în vedere situaţia dezinfectanţilor, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti face precizarea că produsele firmei Hexi Pharma au fost retrase de la utilizarea curentă până la dispoziţiile ulterioare ale forurilor competente, arată un comunicat al Spitalului Floreasca din Capitală.

Miercuri, Guvernul a anunţat că probele făcute pe 14 produse de la Hexi Pharma și verificate de laboratorul ICECHIM au fost neconforme. Concluzia testelor este una şocantă. Unele soluţii dezinfectante erau diluate chiar şi de 2500 de ori.

Guvernul a recomandat retragerea de pe piaţă şi din spitale a produselor Hexi Pharma şi a anunţat că va verifica şi biocidele celorlalţi producători care se găsesc pe piaţa din România. Însă nu avenit cu nicio soluţie de avarie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ