În sfârșit, se mai fac și angajări

| 21 iun, 2013

Victor Ponta a subliniat că noul sistem va fi de unu la unu, practic la orice post eliberat se poate angaja o nouă persoană.

Premierul a anunțat o decizie aşteptată de multă vreme în educaţie, dar mai ales în sănătate. USL a hotărât să schimbe sistemul prin care se angaja un singur salariat la şapte posturi vacante. Victor Ponta a subliniat că noul sistem va fi de unu la unu, practic la orice post eliberat se poate angaja o nouă persoană. Măsura va îndrepta o greșeală făcută în timpul mandatului Boc: ordonanţa de urgenţă care îngrădea accesul în sistemul bugetar avea mai multe neajunsuri. Făcută pe genunchi, ordonanţa lovea în plin cele două domenii vitale, în schimb, lăsa o portiţă pentru răsfăţaţii regimului Băsescu. Textul legislativ spunea că se exceptează de la prevederi ocuparea posturilor unice, ale căror atribuţii specifice nu se regăsesc la celelalte posturi. Mai mult, instituţiile nou-înfiinţate în această perioadă de embargou sunt şi ele exceptate. Primii doi beneficiari - Ministerul Turismului condus de Elena Udrea şi Ministerul Tineretului şi Sportului condus de Monica Iacob-Ridzi.

În plus, menţiunea că posturile unice vacante pot fi scoase la concurs a transformat radical ordonanţa, făcând-o inutilă şi ineficientă. Aşa numitele posture unice se puteau înfiinţa simplu - atribuţiile stabilite în fişa noului post să nu se regăsească la alte posturi. Efectul a fost unul de bumerang, problemele au rămas aceleaşi, aparatul bugetar n-a reușit să slăbească. Din păcate, sistemul sanitar a fost domeniul cel mai afectat de această lege strâmbă. S-a ajuns la situaţia în care un spital are de exemplu un singur medic anestezist, iar spitalele de urgenţă să primească pacienţi de luni până vineri, între 8-20. Sau la adevărate drame - pacienţi legaţi de pat din cauza lipsei de personal.

În educaţie, pentru a acoperi găurile, directorii de şcoli şi grădiniţe au apelat la soluţii de avarie - au încadrat dascăli pentru o perioadă limitată. Sunt cazuri în care elevi de şcoală primară au avut timp de patru ani patru învăţători, ori grădiniţe unde frecvent 40 de copii sunt înghesuiţi într-o singură grupă, conduşi de o singură educatoare. Cea mai gravă problemă este lipsa personalul auxiliar, respectiv ingrijitoare sau bucătărese. Potrivit sindicaliştilor, ar fi vorba de un deficit de 7-8.000 de cadre nedidactice. În învăţământul gimnazial şi liceal profesorii titulari, mulţi plecaţi din sistem sau ieşiţi la pensie, au fost înlocuiţi cu profesori suplinitori, slaba pregătire a acestora ducând la o scădere a nivelului în sistemul de Educație.

Primul ministru a inclus şi Ministerul de Interne pe lista sectoarelor care vor avea prioritate la angajare. Poliţia şi Jandarmeria au suferit în urmă reducerilor de personal operate în vremea guvernărilor PDL. Aşa-zisă restructurare s-a făcut din stilou fără să se ţină seama de situaţia din teren. Există oraşe mari (Braşov, de exemplu) unde numărul de poliţişti şi jandarmi este mai mic decât al oamenilor legii din oraşe cu o populaţie de două ori mai mică. Reforma de la Interne a fost un adevărat fiasco pentru Băsescu, Boc sau Igaş. Rezultatele se văd şi astăzi - sate întregi rămase fără un poliţist, în timp ce în multe departamente cu „posturi călduţe” selecţia s-a făcut pe bază de nepotisme.

Nu este singura veste bună venită miercuri de la Palatul Victoria. Victor Ponta a anunţat că se va implica începând cu această toamnă în reforma administraţiei centrale. Şeful executivului a pus degetul pe rană arătând miniştrilor că într-o ţară modernă, într-o societate capitalistă „nu se mai poate să lucraţi cu aceiaşi oameni care nu fac nimic, sau care fac greşeli, sau pe care nu poţi niciodată să-i sancţionezi în niciun fel”. USL reglează o chestiune importantă de care vom beneficia cu toţii când nu vom mai fi plimbați de la Anna la Caiafa în instituțiile publice, când vom trece pragul unui spital sau vom lasă copiii la şcoală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ