În sfârşit, a venit decizia înţeleaptă în cazul Roșia Montana

| 29 aug, 2013

Faptul că guvernul USL şi-a asumat responsabilitatea de a nu tergiversa acest dosar, care de 13 ani este plimbat prin ministere şi diverse instituţii publice, şi de a-l pune la dispoziţia Parlamentului transmite o serie de mesaje extrem de interesante:cel mai important lucru este credibilitatea pe care România o câştigă şi o consolidează în faţa investitorilor străini (statul român poate fi văzut ca unul credibil, care repectă investitorii.

27 august 2013 a devenit o zi istorică pentru România şi nu pentru că a fost investită în funcţia de ministru al Transporturilor Ramona Mănescu, ci pentru că s-a inaugurat lucrările la gazoductul Iaşi-Ungheni şi s-a aprobat în şedinţa de guvern proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Demararea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni reprezintă poate cel mai concret lucru făcut de România pentru a sprijini Republica Moldova. Vestea a fost primită cu foarte mare bucurie de către fraţii noştri de peste Prut, iar unii lideri de la Chişinău au numit-o ziua independenţei energetice faţă de Rusia. Deci, în memoria colectivă, ziua de 27 august va rămâne ziua în care Republica Moldova a devenit independentă nu numai teritorial (pe 27 august 1991 Republica Moldova şi-a declarat independenţa în faţa Rusie), dar şi energetic, adică o independenţă deplină, care aproprie şi mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană şi de ce nu de România.

Un alt lucru care probabil va rămâne in istorie este aprobarea de către guvern a controversatului proiect minier de la Roşia Montană. Această veste nu a mai fost primită unanim cu bucurie. Organizaţiile care s-au evidenţiat de 13 ani prin lupta anti RMGC (Roşia Montană Gold Corporation, compania care ar putea exploata zăcămintele de la Roşia Montană), au demarat, cum era de aşteptat, jihadul împotriva autorităţilor române. Mesajul lor este unul foarte simplu şi anume că prin legea propusă spre vot Parlamentului, proiectul celor de la RMGC va obţine toate aprobările necesare demarării, adică va fi mai presus de lege. Pe de altă parte, guvernanţii susţin că au respectat în totalitate procedurile legale şi că în Parlament se va decide
soarta proiectului.

Premierul Ponta declara, nu demult, că nu va vota în Parlament proiectul minier şi nici nu va cere parlamentarilor PSD să facă
acest lucru. Mai mult, ministrul Mediului Rovana Plumb a subliniat că proiectul va trebui să respecte cele mai stricte standarde de mediu pentru a fi luat în considerare.

În acest context, ONG-urile anti proiectului minier pot fi acuzate de manipulare, la fel cum poate fi acuzată şi compania RMGC, care a promis, prin numeroasele campanii media, numai lapte şi miere.  Dacă gândim cât de cât „outside the box” şi mai suntem cât de cât informaţi, ne dăm seama că niciun proiect de acest tip nu este sută la sută sigur şi nici nu va aduce raiul pe pămât. Important în tot acest proces este ca autorităţile să fie decise în a impune companiei canadiene să respecte obligaţiile asumate în contract, iar contractul să fie unul foarte sigur pentru partea română (să nu ne trezim cu un nou exemplu de tip Bechtel).

Faptul că guvernul USL şi-a asumat responsabilitatea de a nu tergiversa acest dosar, care de 13 ani este plimbat prin ministere şi diverse instituţii publice, şi de a-l pune la dispoziţia Parlamentului transmite o serie de mesaje extrem de interesante: cel mai important lucru este credibilitatea pe care România o câştigă şi o consolidează în faţa investitorilor străini (statul român poate fi văzut ca unul credibil, care-şi repectă investitorii).

Transparenţa, prin faptul că proiectul minier va fi dezbătut în forul legislativ suprem, Parlamentul. Responsabilitate, prin faptul că este capabil să-şi asume decizii dificile (avem nevoie de un guvern responsabil având în vedere că se dezbat cele mai
importante proiecte ale ţării: regionalizarea şi modificarea Constituţiei). Dacă ne amintim de perioada guvernării PDL, observăm că aceste atribute lipseau cu desăvârşire. Dacă era după guvernul Boc sau Ungureanu, proiectul minier ar fi început deja, fără să fie dezbătut în Parlament şi cu un contract extrem de păgubos pentru România.

Conform documentelor oficiale, noul posibil contract între România şi compania canadiană este mult mai bun. Pe lângă garanţiile de mediu şi obligaţiile de a revitaliza patrimoniului cultural, statul român va primi, cu titlu gratuit, o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC, iar participaţia indirectă a statului urmează să ajungă astfel la 25%. Indiferent de cât de bune vor fi condiţiile din contract vor exista mereu voci nemulţumite. Acest lucru este normal şi trebuie încurajat pentru că tot timpul este indicat să existe o opoziţie pentru ca lucrurile să se desfăşoare normal şi fără abuzuri. Să sperăm că vom avea parte de o reală dezbatere în Parlament, iar contractul va fi unul fără cusur. În caz contrar, sper ca acest proiect minier să fie respins de Parlament, iar societatea civilă să măture pe jos cu cei care vor face lobby pentru RMGC.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

19 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
03 sep, 2013
Andronache Constantin
Mai usor cu pianul pe scari ,s-ar putea sa va cada pe picioare,ce treaba are Ungaria cu Rosia Montana ,sa fim seriosi cei de la Gold Corporation vor sa se foloseasca de animozitatile dintre romani si unguri pentru a obtine avizele de exploatare.Romani nu va lasati prostiti de imbecilii care ne conduc si care vor sa ne vanda pentru 30 de arginti.Aurul din patrulaterul aurifer al Muntilor Apuseni este al nostru din mosi stramosi,nenorocitul de basescu si idiotul de ponta s-au unit in tradarea intereselor nationale.Tradarea de neam este imprescriptibila si vor plati inca din timpul vietii lor toti cei care au facut de 23 de ani politica antinationala,l-ati vazut la beatificarea printului Ghica pe mos iliescu dandu-si cu parerea despre un om pe care la timpul lui l-ar fi vrut mort si acum cu limba lui de mort impaiat se baga singur in seama ,i-a venit timpul si lui,cand va da ortul popii in Romania nu va fi doliu national ci vor fi serbari bahice.
02 sep, 2013
ova
transparenta ???
Stimata doamna si reportera unde ati vazut dvs transparenta in acest proiect ? Sau poate ati vazut transparenta la fel ca in contractul "pierdut" a lui Behtel ?
02 sep, 2013
Popescu Gheorghe
Fii blestemata tu si familia ta , vinzatoare de tara !
Continuare (daca numarul de caractere permise este limitat , ar trebui cel putin sa avertizati in privinta asta !!) :

Aceasta sustinere oferita invadatorilor este cu atit mai ticaloasa cu cit se produce in raport cu unii pentru care noi nu valoram doua cepe degerate : nu pot sa nu-mi aduc aminte de cazul TEO PETER in care criminalul betiv si drogat care i-a pus punct final vietii a fost scos imediat peste hotare de catre propria ambasada , iar mai apoi , dupa ceva timp a fost o conferinta de presa la Washington in care comandantul unitatii militare din care facea parte drogatul Van Goethem a fost intrebat de un jurnalist american daca "romanii nu vor fi suparati pentru nepedepsirea inculpatului " , raspunsul yankeului fiind (in mod aproximativ , a trecut ceva timp de atunci) ca " serviciul puscasilor marini NU PIERDE !" Cu alte cuvinte : Ni se rupe noua pentru ca a murit un roman ! Big deal ! Ha , ha !!

Revin la tine si te mai intreb odata : iti plac comentariile oamenilor la adresa ta ? Ele reprezinta ceea ce gindim noi , majoritatea acestei tari , si nu ceea ce in nesimtirea voastra perversa sustineti voi !!!!
02 sep, 2013
Popescu Gheorghe
Iti plac , catea ordinara , comentariile oamenilor la adresa ta ???
Iti place in mod special comentariul semnat "Romani , uniti-va !!" ???
Eu zic ca ai face bine sa te rogi la DUMNEZEU ca acest proiect sa fie inmormintat definitiv , pentru ca altfel tu impreuna cu toti ceilalti care scrieti articole de sustinere la adresa acestui MARE JAF FATA DE POPORUL ROMAN nu veti scapa de FURIA OAMENILOR !!! Va vom lua pe toti la rind si va vom crapa capatinile !!!! Si este perfect normal sa vi se intimple asta , pentru ca nu vom mai avea cum sa recuperam valorile pierdute si prin contributia voastra , iar furia noastra se va canaliza asupra voastra caci vedem in voi un factor de sustinere al acestei agresiuni la adresa noastra !!! Se vorbeste de Jihad mai jos : intr-adevar , Jihadul este ceea ce trebuie declansat impotriva voastra CIINI NEMERNICI , caci voi aduceti raul in existenta acestui popor prin mirsavia de care dati dovada , prin abjectia si perversitatea cu care sustineti o asemenea ticalosenie la adresa natiei din care din pacate faceti parte !!! Atitudinea voastra este cu atit mai criminala cu cit acest popr a trecut printr- o multime de experiente asemanatoare : jaful numit PETROM-OMV , jaful numit Bechtel ( 9 miliarde de $ ajunsi pe mina yankeilor si nici un folos pentru noi ) si altele ... Iata , o gramada de bani din care se puteau construi spitale ultramoderne , drumuri netede , institute de cercetare imbunatatesc viata unor canibali ultrabogati pe care nu-i mai satura pamintul : Ei vor MAI MULT si MAI MULT si MAI MULT si NICIODATA pentru dinsii NU E SUFICIENT DE MULT !!!! De ce au , de aia ar mai avea si nu oricum , ci exploatind fara mila resursele unor natiuni sarace conduse de ticalosi corupti precum derbedeii care sunt acum la putere !! In concluzie cei bogati ar trebui (dupa propria lor parere) sa aiba si mai mult , iar celor saraci sa li se ia si putinul pe care il au !!!
Aceasta sustinere oferita invadatorilor este cu atit m
02 sep, 2013
Zoly
Jihad
Draga D-soara Bran! Daca amesteci jihadul cu lupta ONG-urilor impotriva deschiderii exploatatiei de la Rosia Montana (de fapt distrugerii tarii), atunci mai bine retrage-te in bucatarie la tigaie, ca probabil o sa ai ce fierbe in oala din banii primiti de la RMGC. Si-ti mai si recomand o lecturica: http://www.huffingtonpost.co.uk/rupert-wolfemurray/romania-the-worlds-first-dystopia_b_3395413.html

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ