INS: Veniturile lunare ale gospodăriilor au fost de 2.889 lei în trimestrul II. Venitul pe persoană, 1.089 lei

| 07 oct, 11:06

Veniturile totale ale populaţiei medii lunare pe o gospodărie au fost, în trimestrul doi din 2016, de 2.889 lei, în timp ce cheltuielile totale au ajuns, în medie, la 2.446 lei, respectiv 84,7% din veniturile totale, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În acelaşi timp, veniturile totale medii lunare pe persoană au fost de 1.089 lei. 

"Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în trimestrul II 2016, în medie, de 2.446 lei lunar pe gospodărie (922 lei pe persoană) şi au reprezentat 84,7% din nivelul veniturilor totale", se menţionează într-un comunicat al INS. 

Potrivit INS, în perioada menţionată, veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.571 lei lunar pe gospodărie (969 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 318 lei lunar pe gospodărie (120 lei pe persoană). 

"Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (58,3% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (22,5%), veniturile din agricultură (3,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,5%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (11%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (9,7%)', se mai arată în comunicat. 

În privinţa cheltuielilor, principalele destinaţii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). 

"Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%)'', se mai arată în comunicatul INS. 

Pe de altă parte, conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I 2016, în medie, 38,1% din consumul gospodăriilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ