INSCOP: 41% dintre români ar vota pentru menţinerea republicii, 27,2% ar alege monarhia

| 30 iul, 2013

În cazul unui referendum privind trecerea României la monarhie, 41% dintre români ar vota împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii şi 27, 2% ar vota pentru monarhie, iar 31, 8% nu ar avea o opinie formată în legătură cu această temă. De asemenea, 43,5% dintre români consideră că 'monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide şi astfel poate arbitra viaţa politică'.

Dacă România ar deveni monarhie, 29,9% dintre români cred că Regele Mihai ar trebui să urce pe tron, 19% şi-au exprimat opţiunea pentru principesa Margareta, fiica regelui Mihai, iar 3% au spus că altcineva, în timp ce 48,1% dintre respondenţi au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi ce părere au despre Regele Mihai, 14% dintre cei chestionaţi au spus că au o părere foarte bună, 31% una bună, 40% nici bună nici proastă, 5% proastă, iar 1,5% foarte proastă, iar 8,6% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Despre Casa Regală a României, 12,5% dintre români au o părere foarte bună, 28,5% o părere bună, 43,5% nici bună nici proastă, 5% proastă, iar 1,4% foarte proastă, în timp ce 9,1% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Un procent de 41% dintre respondenţi cred că Regele Mihai, la abdicare, nu a plecat 'cu bogăţii' din ţară, însă 25% dintre ei cred contrariul, în timp ce 34% nu au o opinie formată asupra subiectului.

Întrebaţi de unde şi-au procurat informaţiile despre monarhie, 50,6% dintre români declară că majoritatea a ceea ce ştiu au aflat din şcoală şi din manualele şcolare, 13,7% de la persoane din familie, 11,8% din lecturi personale, 11% din ştiri - presă scrisă şi audio-vizuală, 7,6% din filme documentare, iar 5,2% nu ştiu sau nu răspund.

Pentru 38,1% dintre români 'în ziua de astăzi nu sunt diferenţe mari în Europa între o republică şi o monarhie', 35,8% nu sunt însă de acord cu această afirmaţie, în timp ce 26,1% nu ştiu sau nu răspund. 

Un procent de 43,5% dintre români consideră că 'monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide şi astfel poate arbitra viaţa politică', în timp ce 32,5% nu sunt de acord cu acest aspect, iar 24% nu şi-au exprimat opinia cu privire la această afirmaţie.

Peste jumătate dintre români, 51,7%, sunt de acord cu ideea că 'republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există riscul să capete prea multă putere', însă 26,6% dintre respondenţi îşi manifestă dezacordul cu această afirmaţie, iar 21,7% nu răspund.

'Un şef de stat ales de cetăţeni este mai bun decât un şef de stat monarh care deţine poziţia prin naştere' apreciază 45,4% dintre români, iar în dezacord cu această afirmaţie sunt 30% dintre respondenţi, în timp ce 24,6% nu şi-au format o opinie asupra subiectului.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului 'Adevărul', în perioada 12 - 21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ