Inspectorii ANAF Antifraudă vor primi salarii mai mici din martie

| 06 mar, 14:59

Începând din luna martie, vor scădea salariile inspectorilor ANAF Antifraudă. Sporul pentru suprasolicitare psihică va fi redus de la 25% din salariul brut la 5%.

Această schimbare a fost introdusă printr-un ordin al președintelui ANAF. Acest ordin coboară sporul de risc și de suprasolicitare neuropsihică de la 25% din salariul brut la 5%. De acest spor beneficiau inspectorii Antifraudă, inspectorul șef Antifraudă, inspectorul adjunct Antifraudă și inspectorul general Antifraudă. Angajații de la Antifraudă vor beneficia de la 1 martie 2017 de un spor de risc și suprasolicitare neuropsihică de doar 5%.

Decizia a fost luată ca urmare a faptului că ANAF-ul trebuie să vină cu măsuri pentru a crește încasările bugetare, scrie digi24.ro.

Potrivit unui comunicat ANAF, în primele două luni ale acestui an, ANAF a colectat cu 0.9% mai puțini bani la bigetul de stat față de aceeași perioadă a anului trecut. Explicația oferită de reprezentanții ANAF este că TVA a coborât la 19% de la 1 ianuarie.

Luni, președintele ANAF a convocat și o întâlnire cu direcțiile generale și regionale pentru crearea unui plan de acțiune care să crească încasările la buget.

 

Reacția ANAF

 

Construcția bugetară pentru anul 2017 nu prevede fonduri care să susțină acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică până la nivelul maxim prevăzut de lege, respectiv 25% din salariul de bază, de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți, însă, în cazul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, se vor lua măsurile necesare, precizează, luni, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), într-un comunicat de presă.

 

Fiscul menționează, totodată, că, în ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea menținerii acestui spor în cuantum de 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%.

"În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016. Menționăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune", se arată în comunicatul citat.

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP) a criticat, luni, inițiativa Guvernului de a diminua sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică pentru angajații structurii Antifraudă de la 25% la 5%, susținând că riscul în combaterea și impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.

"Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, SNFP, organizație sindicală care reprezintă funcționari publici și personal contractual de la nivelul administrației publice centrale și locale, critică inițiativa Guvernului de a diminua sporul de risc și suprasolicitare neuropsihică pentru angajații structurii Antifraudă de la cuantumul de 25%, cât este prevăzut în prezent, la un cuantum de 5%, având în vedere că riscul în combaterea și impunerea disciplinei economico-financiare a crescut, nejustificându-se astfel sub nicio formă diminuarea acestui spor", se menționează în comunicat.

Totodată, SNFP solicită extinderea aplicării sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică și pentru celelalte instituții cu atribuții de control și executare, respectiv, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Protecția Consumatorului, Inspecția Muncii, Garda Națională de Mediu, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) etc.

 

Tag-uri: ANAF, antifrauda
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ