Întâlnire de criză la Guvern. „Excepţia” pentru care Tudose i-a băgat pe miniştri în şedinţă de urgenţă

| 06 sep, 11:45

premierul Mihai Tudose i-a convocat pe miniştri, miercuri, la Palatul Victoria, urmând să discute despre rectificarea bugetară, dar şi despre prevenirea unor cazuri similare cu cel de la Ministerul Apărării Naţionale, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

”Premierul vrea să se asigure că nu vor mai fi cazuri similare cu cel de MApN”, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale. Potrivit surselor citate, premierul Mihai Tudose va discuta cu miniştri şi despre rectificarea bugetară.

Mihai Tudose a declarat, marţi, la Antena 3, că România a fost pusă într-o situaţie delicată în faţa aliaţilor din cauza comunicatului MApN legat de drepturile salariale ale angajaţilor, Tudose precizând că ”au început să sune telefoanele”.

 

”Din nimic, dintr-o stare foarte stabilă (...) ne-am trezit pe site-ul Ministerului Apărării cu un comunicat, un fel de telegramă publică adresată către unităţi şi subunităţi care spunea că nu mai sunt bani. Este o enormitate că nu sunt bani de salarii la armată. Aşa ceva nu se face”, a spus primul-ministru.

Tudose susţine că au trebuit date explicaţii privind situaţia creată. ”Mă întreb ce spuneau partenerii externi când văd că o armată aliată este în postura de a nu-şi primii banii. Au început să sune telefoanele: «dom'le, dar chiar aveţi o problemă?» «Nu avem nicio problemă.» (...) Este evident foarte dificil să explici aşa ceva”, a declarat premierul.

Tudose a precizat că discuţia pe care a purtat-o la Guvern cu miniştrii Apărării şi Finanţelor a fost una ”pe principiul «Ce v-a apucat? Nu sunt bani?» «Păi sunt bani»”.

Şeful Guvernului a spus că la MApN s-a intepretat greşit o recomandare a Ministerului de Finanţe privind efectuarea plăţilor către angajaţi.

”Acea alocaţie de hrană pe care o primesc militarii nu este normal şi corect să se dea în prima jumătate a lunii pentru toată luna pentru că este o plată în avans şi recomandarea Ministerului de Finanţe este ca acea plată să se dea la sfârşitul lunii. De aici încolo unii au înţeles altceva (...) De aici s-a solicitat demisia domnului ministru: cum poţi să se ajungă de la aşa ceva la acel gen de comunicat, să fie discuţia de vineri şi noi să aflăm din presă marţi? Deci este o nebunie”, a mai spus Tudose.

Adrian Ţuţuianu a declarat marţi, la Antena 3, că a luat decizia să-şi prezinte demisia în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu şeful Guvernului şi cu ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa. ”Mi-am lăsat demisia pe masa premierului”, a spus Ţuţuianu.

Ministrul a precizat că motivul este lipsa de comunicare în ceea ce priveşte drepturile salariale pe care trebuiau să le primească angajaţii MApN pe 15 septembrie. ”Am recunoscut în faţa premierului că am greşit că nu i-am comunicat în timp util”, a spus Ţuţuianu adăugând că ar fi trebuit să explice şi în faţa presei decizia luată.

Întrebat cum a reacţionat premierul la intenţia de demisia, Ţuţuianu a precizat: ”Mi-a spus că analiza o va face domnia sa. Hârtia demisiei este pe masa premierului”.

"Nu există haos, dacă rămân aici voi face ca lucrurile să nu se repete, dacă plec voi susţine programul de guvernare din calitatea de parlamentar", a mai spus ministrul la Digi24.

El a spus că întârzierea anunţată a fost doar o chestiune tehnică, de transfer dintr-o parte în alta a bugetului MApN, existând însă banii necesari pentru drepturile salariale ale salariaţilor ministerului, conform prevederilor legale.

”Există bani pentru că execuţia bugetară este 72,71%. Ministerul de Finanţe a colectat toate propunerile de rectificare şi avem răspunsuri pozitive la toate solicitările noastre. Nu există niciun fel de întârziere. Pe 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august. În aceeaşi lună se plătesc drepturile la hrană şi alte drepturi care există potrivit legii”, a spus Ţuţuianu.

Citește și

Tag-uri: Tudose
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ