Iohannis a promulgat legea prin care angajatorii pot reduce timpul de muncă al salariaţilor cu până la 80%

| 02 apr, 17:36

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri legea care modifică o OUG şi care prevede că pe durata stării de urgenţă, de alertă sau asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă, de alertă sau asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară.

Legea Kurzarbeit sau flexibilizarea regimului de muncă, măsură cerută de 8 luni de mediul de afaceri şi promulgată vineri de preşedintele României va aduce o gură de oxigen extrem de importantă în economie, cu beneficii importante sociale, se arată într-un comunicat transmis de Coaliţia pentru Dezvoltarea României(CDR), care precizează că această măsură ar putea menţine sau readuce în activitate cu timp parţial de muncă în jur de 500.000 de angajaţi.

Pe 10 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 211/2020 privind prelungirea aplicării unor măsuri de protecţie socială adoptate în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă, potrivit News.ro.
„Art.1. - (1) Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a timpului de muncă, determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, pe perioada stării de urgenţă/alertă/asediu, precum şi pe o perioadă de până la 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de urgenţă/alertă/asediu, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul individual de muncă”, arată un amendament admis din raportul comisiei de muncă la proiectul de lege adoptat de Cameră.
„S-a constatat că în perioada stării de alertă/urgenţă datorată epidemiei de COVID-19, activităţile entităţilor economice, organizate în condiţiile legii, au fost reduse cu mai mult de 50%. Din această cauză, pentru a menţine totuşi contactul forţei de muncă cu angajatorii, precum şi faptul că alte state au flexibilizat această măsură chiar până la 100%, apreciem că este necesară extinderea măsurii de reducere a activităţii de la 50% până la cel mult 80%”, arată motivarea amendamentului.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ