Iohannis cere reexaminarea unei legi privind funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public

| 03 mar, 15:35

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut joi Parlamentului reexaminarea unei legi privind funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local.

În cererea de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, Klaus Iohannis arată că Legea pentru completarea alin. (1) al art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local are ca obiect de reglementare includerea în sfera serviciilor de administrare a domeniului public şi privat destinate unor nevoi ale comunităţilor locale şi a activităţilor ce ţin de păstrarea, conservarea, restaurarea, legarea, prelucrarea arhivistică şi utilizarea documentelor cu valoare practică, acţiuni ce urmează a fi desfăşurate de către operatorii economici cu capitalul unităţilor administrativ-teritoriale autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, în condiţiile Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996. 

"Prin raportare însă la noţiunea de servicii de administrare a domeniului public şi privat, astfel cum sunt acestea definite prin Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002, considerăm că soluţia legislativă prin care se prevede un nou domeniu de reglementare în sfera acestor servicii necesită reexaminarea de către Parlament sub aspectul clarităţii normei juridice nou instituite prin legea transmisă la promulgare", subliniază preşedintele Iohannis. 

Şeful statului precizează că Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 defineşte serviciile de administrare a domeniului public şi privat ca reprezentând totalitatea acţiunilor şi activităţilor edilitar-gospodăreşti prin care se asigură administrarea, gestionarea şi exploatarea bunurilor din domeniul public şi privat al unităţilor administrativ-teritoriale, altele decât cele date, potrivit legii, în administrarea altor servicii publice locale. 

"Având în vedere această definiţie legală, apreciem că simpla completare a art. 3 alin. (1) este insuficientă pentru aplicarea acestei norme juridice. În acest sens, considerăm că se impun intervenţii legislative suplimentare în conţinutul altor norme ale Ordonanţei Guvernului nr. 71/2002, intervenţii care să permită conturarea unui regim juridic distinct pentru acest tip de servicii, pe de o parte, şi identificarea elementelor lui comune cu celelalte servicii de administrare a domeniului public şi privat, pe de altă parte. În caz contrar, soluţia legislativă propusă prin legea transmisă la promulgare apare ca neavând legătură cu obiectul de reglementare al actului normativ supus modificării", arată Iohannis. 

Preşedintele precizează că legea transmisă la promulgare, prin norma instituită, este de natură să genereze incertitudine juridică în aplicare, fiind lipsită de claritate şi previzibilitate. 

"Această normă pare a avea un caracter imperativ, fiind unica opţiune a fiecăreia dintre unităţile administrativ-teritoriale. Aşadar, din conţinutul normativ al legii transmise la promulgare ar putea rezulta că fiecare autoritate a administraţiei publice locale va fi obligată să înfiinţeze câte o societate comercială pe acţiuni cu capitalul unităţii administrativ-teritoriale, care va desfăşura activităţi de păstrare, conservare, restaurare, legare, prelucrare arhivistică şi utilizare a unor documente", se arată în cererea de reexaminare. 

Şeful statului semnalează că această normă este de natură a aduce atingere principiului autonomiei locale şi vine în contradicţie cu ansamblul dispoziţiilor cuprinse atât în Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002, cât şi în Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, ce instituie în această materie dispoziţii cu caracter supletiv, potrivit cărora rămâne la latitudinea autorităţii administraţiei publice locale atât alegerea formei de gestiune a serviciilor de administrare a domeniului public şi privat, cât şi a modalităţii de organizare a operatorilor furnizori/ prestatori de astfel de servicii. 

Totodată, preşedintele apreciază că nici sfera documentelor vizate de noul domeniu al serviciilor de administrare a domeniului public şi privat nu este clar delimitată. 

"În acest sens, considerăm că se impun intervenţii legislative suplimentare, absenţa acestora putând genera interpretări diferite cu privire la sfera documentelor ce vor putea fi gestionate de către operatorii economici cu capitalul unităţilor administrativ-teritoriale prin prisma satisfacerii interesului public local", conchide Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ