Iohannis critică opinia CE care acuză Polonia de nerespectarea statului de drept

| 03 iun, 11:43

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat vineri "oportunitatea momentului" în care Comisia Europeană a adoptat o opinie privind statul de drept în Polonia şi a spus că are deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în materie de statul de drept.

"Nu pot să nu remarc recenta adoptare de către Comisia Europeană, pe 1 iunie, a Opiniei privind statul de drept în Polonia. Dincolo de semnele de întrebare asupra oportunităţii momentului ales de către Comisie, am deplină încredere în capacitatea democraţiei poloneze de a găsi cele mai bune soluţii în conformitate cu cerinţele statului de drept, având în vedere tradiţia Poloniei de implicare activă în consolidarea, în perioada post-comunistă, a unei reale democraţii", a spus preşedintele la conferinţa Romania’s Security Leadership in South East Europe la Palatul Cotroceni.

 

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că instituţiile europene vor sprijini constructiv eforturile Poloniei, subliniind că actualul context dificil, mai ales în Est, dar şi în interiorul Uniunii Europene, reclamă concentrarea tuturor demersurilor în direcţia asigurării stabilităţii şi securităţii.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri că UE a descoperit nereguli în exercitarea statului de drept din partea guvernului polonez şi ia în calcul posibilitatea de a impune sancţiuni în acest sens.

Potrivit lui Timmermans, Comisia Europeană a adoptat o notă diplomatică oficială prin care critică guvernul conservator al Poloniei pentru deciziiile legate de limitarea activitatea Curţii Constituţionale din ţară.

Decizia de miercuri presupune că liderii UE au considerat nesatisfăcătoare negocierile purtate luni la rând cu Varşovia, ceea ce declanşează cea de-a treia etapă a procedurii de investigare din partea UE în privinţa respectării statului de drept în Polonia, cea a impunerii de sancţiuni.

Anunţul vine după ce Frans Timmermans a efectuat o vizită în urmă cu o săptămână în Varşovia pentru a discuta cu premierul polonez, Beata Szydlo, pe marginea disensiunilor dintre UE şi Polonia privitoare la exercitarea statului de drept.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ