Iohannis, la Gala Camerei de Comerţ: cifra de afaceri a firmelor a crescut cu 6% în semestru I

| 11 noi, 16:39

Preşedintele Klaus Iohannis a spus aseară, la Gala Topul Naţional al Firmelor organizată de Camera de Comerţ şI Industrie a României, că profitabilitatea firmelor din România a ajuns la 6% pe primul semestru din 2016, faţă de 4,5% în 2014, iar cifra de afaceri per total economie cu 6%, într-un discurs care a inclus date detaliate despre mediul de business, în premieră pentru un preşedinte al României.

“Pe semestrul I din 2016, în raport cu perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri la nivelul întregii economii a crescut cu 6%, în timp ce profiturile companiilor au crescut cu 8,6%, ceea ce este un semn clar de viabilitate a afacerilor.

Rata medie de profitabilitate la nivelul economiei naţionale a crescut progresiv, de la 4,5% în 2014, la 5,3% în 2015, şi la 6% pe semestrul I în 2016, în timp ce numărul firmelor care au înregistrat profit a crescut cu aproape 10%”, a spus Iohannis.

Indicatori precum evoluţia cifrei de afaceri totală şI nivelul de profitabilitate  al companiilor locale sunt destul de puţin utilizaţi pe piaţa locală, fiind relevanţI însă pentru a evalua puterea economică a unei ţări sau a unui judeţ.

La nivelul ţării, cifra de afaceri a tuturor companiilor din România a fost de circa 270 miliarde de euro în 2015. După ce scad inputurile din aceasta rezultă PIB-ul, care se ridică la circa 150 miliarde de euro pe an. Pentru comparaţie, Wal-Mart, cea mai mare companie americană, are afaceri anuale de 420 miliarde de euro.

“Ocuparea forţei de muncă şi salarizarea se îmbunătăţesc progresiv. Rata şomajului a scăzut către 6%, iar economia a creat, în ultimul an, peste 160.000 de locuri de muncă, în timp ce câştigul salarial real a crescut cu circa 15% pe primele 9 luni”, a mai spus preşedintele Iohannis, care a menţionat că se aşteaptă creşteri medii de circa 3,7% în următorii 5 ani, conform datelor Fondului Monetar Internaţional.

Preşedintele a atras atenţia şI asupra relaţiei bănci – companii:

“Este important, de exemplu, ca fondurile băncilor să nu meargă cu precădere către finanţarea statului, pentru acoperirea deficitului bugetar, ci să meargă în economia reală, prin creditarea firmelor pentru proiecte de investiţii”.

De asemenea, a adus în discuţie şI tema capitalului românesc, dar într-un mod ne-adversativ faţă de capitalul străin.

“Putem să mizăm inteligent pe dezvoltarea capitalului românesc şi să atragem, în acelaşi timp, cât mai multe investiţii străine directe. Firmele autohtone şi capitalul extern se pot consolida reciproc”, a spus Iohannis.

Premierul Dacian Cioloş în schimb a spus că degeaba arată cifrele foarte bine, dacă nu se va vedea în propesperitatea oamenilor.

“Nu cred că e cazul să ne lăudăm cu cifre de pe un an pe altul dacă nu vedem în scris aceste cifre într-o evoluţie pozitivă şi, în al doilea rând, cum transformăm această creştere economică în bunăstare şi în creşterea calităţii vieţii din România”, a spus Cioloş. El a atras atenţia asupra nesustenabilităţii creşterii cheltuielilor cu salariile bugetarilor, a anunţat un nou pachet de mobilitate socială pentru  diminuarea dispraităţilor regionale în ceea ce priveşte oferta şI cererea de locuri de muncă şI un program de ajutoare de stat de 1-5 milioane de euro pentru firmele care fac noi angajări.

Camera de Comerţ şI Industrie a României a premiat joi seară firmele care au înregistrat cea mai bună evoluţie a

cifrei de afaceri, a profitului din exploatare a ratei profitului din exploatare şI a eficienţei utilizării resurselor umane şi a eficienţei utilizării capitalului angajat.

Automobile Dacia a primit premiul de excelenţă pentru compania cu cea mai mare cifră de afaceri din România, Banca Transilvania premiul pentru cea mai mare creştere pe bursă iar ministrul de externe Lazăr Comănescu distincţia Meritul Comercial pentru promovarea companiilor româneşti în străinătate.

Au mai fost premiaţi şi reprezentanţI ai presei: Rareş Bogdan, realizator de talk-show-uri la Realitatea TV, Nadia Ciurlin de la B1 TV pentru excelenţă în jurnalism şi Sorin Pâslaru, redactor şef  Ziarul Financiar, pentru excelenţă în jurnalism economic.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ