Iohannis: Marea Neagră este un punct cu greutate strategică

| 15 aug, 11:16

Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, iar evoluţiile din această zonă au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis luni, la Constanţa, în deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române.

 

"Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală şi nu priveşte doar un echilibru regional. Evoluţiile din această zonă au efecte dincolo de graniţele ei, au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică", a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că în acest context sunt cu atât mai mult decisive poziţia României şi opţiunile sale majore de securitate.

"Atunci când am vorbit în Strategia Naţională de Apărare despre o Românie puternică în Europa şi în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se defineşte şi profilează ţara noastră în această regiune complicată şi în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate. Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual", a accentuat Klaus Iohannis.

România are nu numai potenţialul, ci şi toate şansele de a deveni un actor regional relevant dacă "vom avea înţelepciunea, viziunea şi maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice", a continuat şeful statului, care a punctat necesitatea unui nou proiect de ţară.

"Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de ţară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul şi implicarea tuturor pentru a deveni realitate", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ